A+ A A-
13.10.2021

Syksy tuo vipinää kulttuurialalle - Louhitalolla kaksi ensi-iltaa

Enon Louhiteatterissa on näytelty 15 vuotta. Ensimmäistä kertaa sen historiassa syyskausi tuo tullessaan kaksi ensi-iltaa. Kulttuuriyhdistys Louhi ry:lle on myönnetty Leader-tukea mm. Louhitalon kunnostamiseen. Tukea on myöntänyt Joensuun seudun Leader -yhdistys.

Ensimmäisenä ensi-iltansa saa 15.10. Mysteerio Buffo. Esityksen ohjaa näyttelijä Olli-Kalle Heimo.

Mysteerio Buffo on italialaisen Nobel-kirjailija Dario Fon vuonna 1969 käsikirjoittama sarja monologinäytelmiä, jotka perustuvat keskiajan kiertäviin ilveilyihin. Nimi mysterio viittaa raamatulliseen aiheeseen ja buffo koomisuuteen. Fon käsikirjoittamista tarinoista esityksessä ovat mukana Sokea ja rampa, Ilveilijän synty, Lasaruksen kuolleista herääminen ja Bonifacius VIII.

Aina ajankohtainen Mysteerio Buffo pilkkaa kansan yläpuolelle asettuneita johtajia. Narri näyttää ihmisen pienuuden ja suuruuden. Rooleissa ovat Miia Keränen, Juha Koljonen, Mika Merilä ja Jarkko Saksa. Puvustuksesta vastaa Tarja Männistö-Laakkonen. Näytelmän on suomentanut Aira Buffa.

-        Neljä innokasta Louhiteatterin näyttelijää halusivat haastaa itsensä, jolloin päädyimme tekemään Mysteerio Buffon. Tämä on verbalistiikan ja näyttelijäntyön juhlaa, pieneleistä ja samalla ilmaisuvoimaista. Yhteen monologiin ja pieneen tilaan puristetaan valtavasti tavaraa. Olen tyytyväinen, että juuri nämä näyttelijät ovat sen tehneet, kertoo ohjaaja Olli-Kalle Heimo.
-        Kokonaisuuden tarkoitus on osoittaa yhteiskuntakriittisyyttä. Ei ole tärkeätä, kuka puvun sisällä on, vaan mitä puvun sisällä oleva tekee.

Esityksiä on kaikkiaan kuusi ajalla 15.10.2021 - 6.1.2022.

Marraskuun 6. päivänä ensi-illassa on Timo Taulon kirjoittama ja Kirsikka Leinon ohjaama Äitee ja kilpasiskot -näytelmä.  Äitee ja kilpasiskot on tarina hiihtäjälegenda Siiri Äitee Rantasen elämästä. Hiihtäminen, kilpasiskojen ystävyys ja ennen kaikkea naisurheilun asema tulevat kerrotuksi kahdessa eri ajassa: Siirin lapsuudessa 1930-luvun Tohmajärven Kaurilan kylässä sekä 1950 - 1960 -lukujen Olympialaisissa ja MM-kisoissa.

-        Timo Taulon käsikirjoitus puhutteli ja kosketti minua jo lukuvaiheessa. Louhiteatterin sovituksessa kaunis elämäntarina herää henkiin musiikin siivittämänä. Näytelmän raskaan epätasa-arvo -aiheen vastapainoksi kilpasiskojen tanssiaskeleet ja elävä musiikki luovat riemua tarinaan, kertoo ohjaaja Kirsikka Leino.

Keskeisissä rooleissa ovat Marja-Liisa Turunen (Siiri Äitee Rantanen), Sara Tahvanainen (Pikku-Siiri), Onni Hyrkäs (Siirin veli), Eija Lajunen (Siirin äiti), Pekka Hopponen (Siirin mies Kalle Rantanen), Aimo Salonen (Päävalmentaja) ja Erkki Laakkonen (Hiihtoliiton tohtori).

Siirin kilpasiskoina näyttelevät Veera Turunen, Anni Almqvist, Satu Niskanen ja Maria Väänänen. Siirin ja Kallen poikia esittävät Onni Hyrkäs ja Juha Koljonen. Kaurilan kylän lapsina esiintyvät Liinu Väänänen, Miia Keränen, Siiri Almqvist, Hannu Marttinen, Juha Koljonen ja Maria Väänänen. Muissa rooleissa ovat Eeva Rautiainen (Opettajatar Fanni Leistola), Juha Mikkola (Lääkäri), Hannu Marttinen (Kenttäkuuluttaja), Matti Tohkanen (Toimittaja Juntunen) ja Eija Lajunen, Eeva Rautiainen ja Miia Keränen (Häklin duunarinaiset).

Yhtyeessä soittavat Markku Halonen (kontrabasso), Juha Koljonen (kitara, mandoliini, klarinetti), Mika Merilä (lyömäsoittimet) ja Tanja Pennanen (harmonikka). Puvustuksesta vastaa Tarja Männistö-Laakkonen ja lavastuksesta Tuija Hirvonen-Puhakka.

Esityksiä on kaikkiaan 13 ajalla 6.11. - 6.12.2021. Näytelmät esitetään Louhitalolla (Heintie 16, Enon Louhioja). Näytelmien tuotannosta vastaa Kulttuuriyhdistys Louhi ry.

Lisätietoja esityksistä Kulttuuriyhdistys Louhi ry:n verkkosivuilta.

Mysteerio Buffo teatteriesitys mainosÄitee ja kilpasiskot näytelmän mainos

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa