A+ A A-
Tarinoita toimijoilta 12.5.2017

Ilomantsissa perehdyttiin villiruokaan

Ensi elokuussa, 26.8.2017 järjestetään Ilomantsissa Maailman Suurimmat Villiruokafestarit ja tapahtumaan on jo alettu valmistautua villiruokakoulutuksien myötä. Parikymmentä villiruoan valmistuksesta kiinnostunutta kotikokkia pääsi testaamaan annosten valmistamista erilaisista luonnon aineksista 6.5. Ilomantsissa pidetyssä villiruokakoulutuksessa. Kokkaajien seassa oli paljon villiruoan konkareita, esimerkiksi metsästäjiä ja kalastajia, joille luonnon antimet ovat tuttu raaka-aine. Mutta moni pääsi myös maistamaan uusia makuja ja kokeilemaan ensimmäistä kertaa esimerkiksi pekoniin käärittyä maitohorsmaa.

markku

Koulutuksessa kokki ja eräopas Markku Laatikainen kertoi villiruoan mahdollisuuksista ja eri raaka-aineista.

 

Teoriaosuuden jälkeen tunnelma oli odottava ja monen sormet syyhysivät jo päästä raaka-aineiden kimppuun. Harri Tuunanen oli tullut paikalle, koska villiruoka kiinnostaa hänen omien harrastustensa, metsästyksen ja kalastuksen kautta. Tuunainen toivoi, että koulutuksesta heräisi uudenlainen innostus ruoanlaittoon. Vaikka hän ei kovin innokkaaksi kotikokiksi tunnustautunutkaan, sujui etanoiden valmistus varmoin ottein. Ranskalaiset etanat toimittivat villiruokakoulutuksessa kotipihoistakin löytyvien lehtokotiloiden virkaa. Muutamia muitakin raaka-aineita oli jouduttu korvaamaan toisilla, ennen kuin kesä tekee taas mahdolliseksi saada esimerkiksi villiyrttejä suoraan luonnosta pöytään.

harriHarri Tuunanen etsi villiruokakurssilta innostusta kotikokkailuun.

 

Myös Pahkavaaran Marttoja edustanut Johanna Sissonen kertoi villiruoan olevan tuttua metsästyksen ja kalastuksen kautta. Teoriaosuudella ei varsinaisesti tullut esille uusia raaka-aineita, sillä Johanna pyrkii omassa kokkailussaan muutenkin käyttämään mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Paikalla oli myös muutaman muu Pahkavaaran Martta ottamassa oppia tulevia Villiruokafestareita varten.

johannaTaru Riikonen ja Johanna Sissonen valmistivat alkupalaksi smetanaetanoita.

 

Villiruokaa on syöty meillä iät ja ajat, mutta viime vuosien aikana siitä on muodostunut varsinainen trendi. Ja mikäpä olisikaan ekologisempi ja eettisempi tapa hankkia ruokaa, kuin kerätä antimet suoraan luonnosta jokamiehen oikeuksia noudattaen. Toukokuun aikana järjestetään villiruokakoulutukset vielä Lieksassa ja Valtimolla ja elokuussa sitten makustellaan Maailman Suurimpien Villiruokafestarien tarjonnalla Ilomantsissa. Villiruokafestarit ovat osa Suomi 100v Syödään Yhdessä sekä Vaara Karjalan Leader ry:n hallinnoimaa Woman the Hunter Pohjois-Karjala hanketta, jonka tavoitteena on kehittää metsästävien naisten toimintaa alueellisesti, sekä lisätä muun muassa villiruoan tunnettuutta.

Lisää tunnelmia Ilomantsin villiruokakoulutuksesta kuvien muodossa löytyy täältä.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa