Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 114
A+ A A-
Vaara-Karjalan teemahankkeet 28.11.2017

Vuokonjärven lintutornilla bongailemassa

Toukokuun alun aamu, valo kajastaa jo itäisellä taivaalla mutta on silti hämärää, lintuharrastajat etsivät kukin parasta paikkaa Vuokonjärven lintutornin tasanteella. Kaukoputket pystytetään asemiinsa, kiikarit roikkuvat kaulassa ja kaukaa järvenselältä kuuluvat äänet nostattavat tunnelmaa. Päivän ensimmäinen laji on kohta ”tähtäimessä” ja kiikarit sekä kaukoputket suuntautuvat vastarannalla olevan pajukon reunaan. Vuosittain järjestettävä leikkimielinen lintulajien bongauskisa, Tornien taisto on alkanut. Tämä tarina oli toistaiseksi vielä fiktiota, mutta kuinkahan kauan?

Näin talven pimeimpänä aikana on hyvä hetki miettiä tulevan vuoden kujeita ja muistella menneen vuoden saavutuksia. Juuan Lintuharrastajat toteuttivat vuosia suunnitellun haaveensa ja rakensivat lintutornin Vuokonjärven eteläpäähän Juukaan. Vuokonjärvi on valittu lintuvesien suojeluohjelmassa maakunnallisesti tärkeäksi lintuvedeksi. Vaara-Karjalan Leaderin Raitin Remontit - teemahankkeessa tarjottiin mahdollisuutta, jota yhdistys ei käyttämättä jättänyt. Ponnistus oli pienelle toimijalle iso, mutta lopputulos on komeaa katsottavaa ja hieno retkeilykohde.

Juuan Lintuharrastajat on perustettu vuonna 1979 ja lintuharrastuksen edistämisen merkeissä yhdistyksellä on Juuassa Kannaksen Kaajanlammella vuonna 1987 itse rakennettu lintutorni. Nyt rakennettu torni mahdollistaa pääsyn Vuokonjärven parhaille lintupaikoille kohteille, joille ei aikaisemmin ole ollut kunnolla asiaa pajukkovyöhykkeen ja kevättulvien takia.

Viisi metriä korkean lintutornin rakenteissa ja rungossa käytetään kierrätysmateriaaleja. Tornin runko ja portaat ovat pätkä entistä rajavartioston tornia. Reitin alku on sijoitettu Vuokonjärven laskun näköalapaikalle ja lintutornille johtavan polun varrelle on rakennettu pysyvä pönttö- ja ruokintalaitenäyttely, jossa on esillä n. 20 erilaista pönttötyyppiä esittelytauluineen. Hanke tuo erinomaisen hienon lisän Vuokon eteläisen kylän palveluihin ja retkeilykohteisiin: mm. kylätalo tsasouna, kunnostetut kiviaidat, Vuokonjärven laskun kanjoni näköalapaikkoineen ja Vuokonjärven kesäteatteri.

Hanketoimijat kokevat usein vaikeaksi ja erityisen raskaaksi hankebyrokratian ja loppuraportin tekeminen on toisinaan pahimmasta päästä. Asia kannattaa ottaa kuitenkin mukavana haasteena, tikusta ei tarvitse keksiä asiaa. Vaara-Karjalan Leader haluaakin kiittää Juuan Lintuharrastajia esimerkillisestä hanketyöskentelystä ja erinomaisesta loppuraportoinnista! Toivottavasti sinulla on yhtä hauskaa lukiessasi Juuan Lintuharrastajien Hannu Lehtorannan tekemää kuvakoostetta, kuin meillä oli. Tervemenoa Vuokonjärvelle, muista ottaa kiikarit ja eväät mukaan!

Lue: Kuvakooste "Lintumatka Vuokonjärvelle"

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa