A+ A A-
Vaara-Karjalan teemahankkeet 4.9.2019

Lieksan taitoluistelijat saivat hyppyvaljaat

Taitoluistelu on taitolaji ja sitä pitää harjoitella. Aina ei pärjätä ilman apuvälineitä. Lieksan taitoluistelijoilla oli aiemmin käytössä katosta roikkuvat valjaat, joita valmentajat ja huoltajat vetivät käsin. Pari vuotta sitten valjaat olivat tulleet tiensä päähän ja turvallisuudenkin vuoksi niiden käytöstä oli luovuttava. Vaara-Karjalan Leaderin teemahanke tarjosi välinehankintoihin tukea ja Lieksan taitoluistelijat tarttuivat tilaisuuteen.

Oli selvää, etteivät seuran omat varat yksin olisi riittäneet valjaiden hakkimiseen. Seuran tasolle ja hintahaarukkaan sopivat valjaat löydettiin  ja tänä päivänä ne ovat ahkerassa käytössä. Aluksi uudet valjaat hieman jännittivät lapsia ja nuoria, mutta nyt he ovat jo tulleet sinuiksi niiden kanssa. Valjaita nostetaan vinssin avulla nappia painamalla ja valmentajille tämä on iso helpotus omaan työhönsä.

Ida Maria2

Valjaiden käyttäminen tekee harrastuksesta mielekkäämpää, turvallisempaa ja lisää harjoitusmääriä.

-Kun valjaiden avulla ponnistaa hyppyyn, ehtii vielä miettiä, mitä alas tullessa pitää tehdä. Kaatumista ei tarvitse pelätä, kertoo taitoluisteluvalmentaja Veera Kärki.

Taitoluistelussa opitaan ja ystävystytään

Taitoluisteluharrastus on Lieksassa tällä hetkellä tyttöjen harrastus. Harrastajat ovat iältään 4-15 vuotiaita ja yhteensä harrastuksen parissa luistelee n. 40 lasta ja nuorta.  Kilpailuihin osallistuu 6 tyttöä ja aluefinaalit ovat heille suurin ja tärkein haaste. Hyppyvaljaiden hankkiminen on ollut kilpailijoille merkittävä parannus harjoitteluun ja tänä vuonna he ovat päässeet  harjoittelemaan kaksoishyppyjä. Keväisin järjestetään Lieksan taitoluistelijoiden kevätnäytös, johon kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan.

Lapset ja nuoret hitsautuvat harrastuksessa hyvin yhteen, ystävystyvät ja työskentelevät yhdessä. Harrastus opettaa myös pettymyksen sietämistä ja sitä, miten pettymys käsitellään ja miten siitä mennään eteenpäin. Ilon ja onnistumisen hetkiä koetaan yhtä lailla. Talkoita ja kuluja kertyy

-Taitoluisteluharrastuksen kulut, kuten jäämaksut ja valmennuskulut Lieksassa ovat onneksi kohtuulliset, jos verrataan suurempien kaupunkien harrastuskuluihin, toteaa Lieksan taitoluistelijoiden sihteeri Mari Vallius.

Toisaalta luistimet ja puvut tekevät oman kulueränsä. Lieksan taitoluistelijoiden vapaaehtoiset ovat lähinnä harrastajien vanhempia ja suurempiin tapahtumiin pyydetään avuksi myös jääkiekkoilijoiden vanhempia. Taitoluistelijat hoitavat Lieksan liikennepuistoa ja saavat siitä säännöllisesti tuloa.

Katso video:

 

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa