A+ A A-
Yleiset 20.9.2019

Kertakorvauksesta helpotusta hankkeisiin

Kertakorvausmalli sopii hyvin pieniin investointeihin, kuten laiturin rakentamiseen. Kertakorvausmalli sopii hyvin pieniin investointeihin, kuten laiturin rakentamiseen. Anna-Maria Hämäläinen

Pohjois-Karjalan ensimmäinen kertakorvausmallin mukainen hanke saatiin onnistuneesti maaliin, kun outokumpulainen Ramin Darts ry rakennutti englantilaisen tikanheiton tauluja Leader-rahoituksella. Yhdistys sai maksun tililleen vain kuusi päivää maksuhakemuksen jättämisen jälkeen.

 

Mikä ihmeen kertakorvaus?

Yleishyödyllisissä investointi- ja kehittämishankkeissa sekä teemahankkeissa on tullut mahdolliseksi toteuttaa hanke niin sanotun kertakorvausmallin mukaisesti.

Kertakorvausmallissa maksatusvaiheessa hankkeen toteutuminen osoitetaan raportilla, kuvilla tai muulla etukäteen sovitulla tavalla. Jos pystytään osoittamaan, että on tehty se, mitä on hankesuunnitelmassa luvattu, maksetaan tuki hakemuksen mukaisesti.

Tukimuoto helpottaa siis huomattavasti hankkeen paperisavottaa, kun jokaista hankkeen kuittia, laskua ja tiliotetta ei tarvitse esittää maksua haettaessa.

Nopeat ja yksinkertaiset hankkeet voi toteuttaa yhdessä osioissa, jonka toteutumisen jälkeen haetaan maksatusta. Pidemmissä projekteissa hanke jaetaan osioihin ja maksua haetaan osioiden toteutumisen mukaan.

Tukimuodossa on kuitenkin yksi tärkeä huomioitava seikka: hanke on toteutettava täsmälleen hakemuksen mukaisena, muutoksia suunnitelmaa ei voi kesken hankkeen tehdä. Ei siis voi muuttaa mieltään kesken hankkeen toteutuksen, esimerkiksi vaihtaa investoinnin materiaaleja tai hankkia eri laitetta kuin oli suunniteltu.

 

Toimisiko kertakorvaus meidän hankkeessa?

Kertakorvausmalli sopii parhaiten selkeisiin ja suht yksinkertaisiin investointeihin tai kehittämishankkeisiin, joissa toimenpiteet ja kustannukset on helppo määritellä etukäteen ja joissa ei ole muuttuvia osia.

Kertakorvaus sopii hankkeen kustannusmalliksi, kun paneutuu huolella hankesuunnitelmaan ja kustannusarvioon ja tekee niin kuin on suunnitellut.

 

Tikkataulujen rakentamiseen kertakorvaus oli oiva valinta

Ramin Darts ry on outokumpulainen englantilaiseen tikanheittoon keskittyvä kerho. Ahkerasti harjoitteleva ja kisaava ryhmä oli vetovastuussa elokuussa Outokummun kaivoksella järjestetyissä englantilaisen tikanheiton kisoissa. Kisoja ja harrastustoiminnan yleistä kehittämistä varten kerho halusi rakentaa 32 taulutelinettä. Taulutelineiden tekoon ryhmä päätti hakea avustusta Joensuun seudun Leader -yhdistykseltä.

Hankesuunnitelmaa väsättiin yhdessä Leader -yhdistyksen henkilökunnan kanssa. Suunnittelun edetessä todettiin, että hankkeeseen voisi sopia kertakorvausmalli. Taulutelineestä oli jo olemassa prototyyppi, jonka mukaan taulutelineet tehtäisiin. Tikkatauluja oli rakennettava 32 kappaletta, koska vähemmällä määrällä kisoja ei voitaisi järjestää. Hankkeen toteutuksessa ei siis ollut luvassa mitään yllätyksiä tai muuttuvia tekijöitä.

Joensuun seudun Leader -yhdistyksen hallitus näytti hankkeelle vihreää valoa ja taulutelineet valmistuivat kesän aikana, juuri sopivasti elokuun kisoihin. Kerho haki maksatusta yhdellä hakemuksella koko hankkeesta. Maksatushakemus saapui Pohjois-Karjalan ELY-keskukseen elokuun loppupuolella ja vain kuusi päivää myöhemmin ryhmä sai (myönteisen) päätöksen maksusta! Hankkeen toteutuminen todennettiin raportilla, johon oli kuvattu hankkeen vaiheet sanoin ja kuvin.

Kertakorvaus sai kiitosta niin tikkakerholta kuin Leader-ryhmältä. - Kertakorvausmallihan toimi tässä meidän projektissa erittäin hyvin. Voidaan suositella! Ramin Darts ry:n sihteeri Jarno Koponen totesi tyytyväisenä.

 

Kertakorvauksen muistitaulu:

  • Ole yhteydessä omaan Leader-ryhmään, miettikää yhdessä kertakorvausmallin sopivuus hankkeelle.
  • Miettikää Leaderin henkilökunnan kanssa, miten hankkeen toteutumisen voi todentaa.
  • Tee hankesuunnitelma ja hankkeen kustannusarvio huolella.
  • Pilko hanke tarvittaessa osioihin ja laske kunkin osion kustannukset.
  • Hankkeen suunnitelman tulee olla pitävä, muutoksia ei voi tehdä kesken hankkeen!
  • Virallisen päätöksen saatuasi lue hankepäätös huolella. Siihen on kirjattu, miten hankkeen toteutuminen todennetaan.
  • Tee hankkeesta raporttia jo toteutuksen aikana, eikä vasta hankkeen päätyttyä.
  • Ota hankkeen toteutuksesta ja lopputuloksesta paljon kuvia!
  • Maksuvaiheessa hae tukea tukipäätöksen mukaisesti, vaikka kulut olisivat jääneet alle haetun summan.
  • Pidä hauskaa hankkeen parissa!
Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa