A+ A A-
Yleiset 25.9.2019

Hanketarkastajan matkassa Polvijärvellä

Vetävä Polvijärvi -hankkeen tarkastuskäynnillä oli mukana erityisen suuri joukko, erinomainen hanke ja sen kohteet kiinnostavat niin Leaderissa kuin ELY-keskuksessakin. Kuvassa Teuvo Mutanen, Hannu Launonen, Jarkko Antikainen, Riitta Martikainen, Kaisa Rummukainen ja Tuomo Hämäläinen. Vetävä Polvijärvi -hankkeen tarkastuskäynnillä oli mukana erityisen suuri joukko, erinomainen hanke ja sen kohteet kiinnostavat niin Leaderissa kuin ELY-keskuksessakin. Kuvassa Teuvo Mutanen, Hannu Launonen, Jarkko Antikainen, Riitta Martikainen, Kaisa Rummukainen ja Tuomo Hämäläinen. Anna-Maria Hämäläinen

Polvijärven kunnan ja kuntalaisten yhteisen Vetävä Polvijärvi -hankkeen ensimmäinen osa on saatu onnellisesti päätökseen. Viisi polvijärveläistä kylää sai uudet tulipaikat ja lukuisia muitakin kohteita kohennettiin ja kunnostettiin Joensuun seudun Leader -yhdistyksen tuella.

Hankkeen loppuraportti ja laskut ovat jo Hyrrässä, mutta ennen kuin tuen loppuosa maksetaan, käy Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Kaisa Rummukainen tarkastamassa hankkeen kohteet paikan päällä. Mutta mitä tarkastuskäynnillä tapahtuu?

 

Tarkastuskäyntiä ei tehdä yllätyksenä

Yleishyödyllisten investointihankkeiden loppumaksatuksen yhteydessä, on yleensä syytä varautua ELY-keskuksen tarkastajan vierailuun. – Jos hankkeesta on tehty hyvä loppuraportti, jossa on paljon kuvia, ei käyntiä välttämättä tarvitse tehdä, maaseutuasiantuntija Kaisa Rummukainen valottaa.

Vetävä Polvijärvi hankkeessa katsotaan paikan päällä mitä hankkeessa on tehty, sillä hankkeen kokonaisuuden ymmärtää parhaiten kohteissa käymällä.

 

HiekkasaaressaHiekkasaari on yksi Vetävä Polvijärvi -hankkeen kunnostuskohteista.

 

Yleishyödyllisten investointihankkeiden tarkastuskäynnit ilmoitetaan hanketoimijoille hyvissä ajoin. – Sillä halutaan varmistaa, että oikeat ihmiset ovat paikalla esittelemässä hanketta, Kaisa Rummukainen kertoo.

Oikeilla ihmisillä tarkoitetaan yleensä hankevetäjää, tai muuta henkilöä, joka osaa kertoa hankkeen toteutuksesta. Hankkeen tarkastuskäynnillä tarkastetaan myös hankkeen kirjanpito, joten kirjanpitäjän tai rahastonhoitajan on hyvä olla paikalla ja kirjanpito varattuna valmiiksi näytille. Kirjanpidon tarkastaminen tehdään yleensä satunnaisotannalla. Ajatuksena on varmistaa, että kirjanpito on asianmukaisesti hoidettu ja maksatukseen liitetyt kuitit todella löytyvät hankkeen kirjanpidosta.

Vetävä Polvijärvi -hankkeen tarkastuksesta on ilmoitettu noin viikkoa ennen tarkastusta. Hanketta ovat saapuneet esittelemään hankevetäjä Jarkko Antikainen ja maaseutuasiamies Teuvo Mutanen. Hankkeen kirjanpito löytyy kunnanvirastolta, jossa kirjanpitäjä on valmiudessa vastaamaan tarkastajan kysymyksiin.

 

tarkastuspöytäkirjaTarkastuksen tekijä kirjoittaa tarkastuskäynnistä pöytäkirjan, joka liitetään Hyrrään loppumaksatuksen liitteeksi.

 

Yleishyödyllisissä hankkeissa harvoin suuria epäkohtia

Polvijärvellä on matkassa mukana myös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseudun kehittämisen asiantuntija Tuomo Hämäläinen. Yleensä maksatusasiantuntijat tekevät käynnit yksin, mutta Polvijärvelle Tuomon veti mukaan puhdas kiinnostus ja halua olla perillä alueen asioista. Vetävä Polvijärvi -jatkohankkeesta on myös vielä päätös kirjoittamatta.

Tuomo laskeskelee, että Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maksatuksen kautta kiertää vuosittain 100 Leader-hanketta, joista yleishyödyllisiä investointihankkeita on noin puolet. Tarkastamassa käydään 20 - 30 hanketta vuodessa. Yleishyödyllisten investointihankkeiden tarkastuksissa ilmenee harvoin epäkohtia. Pieniä poikkeavuuksia puolestaan esiintyy usein. – On hyvin normaalia, että on hankittu jotain pikkujuttuja, joita ei voi hyväksyä maksatuksessa, Tuomo ja Kaisa kertovat.

 

Sotkuman tulipaikkaSotkuman tulipaikka on rakennettu samalla mallilla kuin muutkin Vetävä Polvijärvi -hankkeen tulipaikat.

 

Vetävä Polvijärvi -hankkeen kaksi ensimmäistä tulipaikkaa, Hiekkasaaren ja Saunasaaren suosituilla retkeilypaikoilla katsastetaan veneellä. Maitse käydään puolestaan tarkastamassa Ruvaslahden, Kinahmon ja Sotkuman tulipaikat. Moitteen sijaa ei hankkeen tuotoksista löydy. Päinvastoin hanke ja sen kohteet saavat vierailta runsaasti kiitosta.

Vetävä Polvijärvi -hankkeessa ei ilmene tarkastuskäynnillä epäkohtia, ja jo seuraavana päivänä Kaisa laittaa loppumaksatuksen eteenpäin. Onnistunut käynti tuottaa onnistuneen lopputuloksen.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa