A+ A A-
Vaara-Karjalan teemahankkeet 20.9.2021

Tuunauksella kentät ja kaukalot kuntoon

Vaara-Karjalan Leaderin Tuunauksesta toimeen -teemahankkeen tavoitteena oli tukea erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia parantavia toimenpiteitä, kuten leikkipaikkojen tai leikkinurkkien rakentamista ja kunnostamista sekä harraste- ja kerhotoimintaa tukevia remontteja. Myös pienten paikallisten urheilu- ja kuntoilupaikkojen sekä lähiliikuntapaikkojen kunnostaminen ja kokoontumis-, kerho- ja harrastustoimintaa tukevien rakennus- ja kunnostustoimenpiteet olivat hankkeen tavoitelistalla. Tuo tavoitelista täyttyikin melkoisen mukavasti, kun alueen yhdistykset ja seurat innostuivat kunnostamaan ja ajanmukaistamaan muiden muassa urheilukenttiä, kylätalojen olosuhteita sekä rakentamaan esimerkiksi kaikelle kansalle avoimia suunnistuspaikkoja.

Kenttää koirien juostavaksi

Yksi Tuunauksesta toimeen –teemahankkeen myötä toimintaedellytyksiään parantanut yhdistys on Lieksan Palveluskoirakerho, jonka Isonvaarassa sijaitsevan, pieteetillä kunnostetun kerhotalon pihapiiriä hallitseva koulutuskenttä saatiin hankkeen avulla laajennettua suurempiinkin kokeisiin ja tapahtumiin riittäviin mittoihin. 

-Aikoinaan 1970-luvun alkupuolella yhdistyksen vanhat parrat takasivat velat ja ostivat tämän talon yhdistykselle. Sitten myöhemmin ostimme seurakunnalta tonttia lisää ja nyt laajensimme leaderin tuella kentän sen verran suureksi, että isommatkin kokeet ovat nyt mahdollista järjestää täällä, Lieksan Palveluskoirakerhon puheenjohtaja Hannu Tukiainen myhäilee koiraihmisten harrastusmahdollisuuksien paranemiselle.

Hänen mukaansa vajaan 50 aktiivijäsenen yhdistyksen olosuhteet ovat mainiossa kunnossa, varsinkin kun kahden ison maanomistajan kanssa voi sopia huomattavan suuren hehtaarimäärän koirakokeiden käyttöön. 

-Eihän tuolla etelämmässä koiraihmiset voi kuvitellakaan tällaisista olosuhteista. Täällä on hyvä harrastaa, vaikka perinteinen palveluskoiratoiminta onkin mennyt hieman muodista. Meillä kuitenkin löytyy pariskymmentä harrastaja ja onneksi uusia tulee koko ajan. Valjakkohiihtokin on meillä toiminnassa mukana ja siihenkin meillä on aivan loistavat olosuhteet tuolla Timitran hiihtokeskuksella, Tukiainen kiittelee. 

Vaikka koiran kouluttaminen ja eläimen oppimisen seuraaminen on se palveluskoiratoiminnan ydin, niin sen mukana tulevat sosiaaliset suhteet ovat myös iso osa harrastuksen viehätystä. 

-Olemme esimerkiksi Mustosen Juhan kanssa treenattu samoissa porukoissa jo pitkälti yli 20 vuotta, joten eihän täältä osaa poiskaan olla, Tukiainen naurahtaa johdattaessaan joukkoja päivän tottelevaisuus- ja esineenetsintäharjoituksiin. 

koira3

Juha Mustonen ja Manu viihtyvät hyvin Isonvaaran laajennetulla kentällä.

Kaukaloa ja makkaranpaistopaikkaa 

Viekin Nuorisoseura on ollut kautta historiansa keskeinen toimija Viekin virkeässä kylässä Lieksan pohjoisosissa. Kylän virkeyttä nuorisoseura lisäsi Tuunauksesta toimeen –hankkeen avulla pystyttämällä jääkiekkokaukalon keskeiselle paikalle Viekiin, eikä tekeminen rajoittunut siihen korona-aikanakaan. 

-Kentän myötä olemme luomassa liikuntamahdollisuuksia VPK:n ja kylän isäntien kanssa yhteistyössä, mutta myös hiihtolatujen ylläpidon muodossa. Kulttuuripuolella olemme järjestämässä erilaisia tapahtumia ja sen lisäksi meillä on toimiva kuoro. Pyrimme luomaan kyläläisille niin hengen kuin ruumiinkin ravintoa, Jukka Pöppönen Viekin Nuorisoseurasta tiivistää yhdistyksen toiminnan.    

Nurmeslainen Jokikylän Martat tuunasi testamenttilahjoituksena saatua Marttamökkiä rakentamalla pihalle lasten leikkipaikan ja makkaranpaistopaikan. 

-Mökillä on järjestetty lähinnä noita meidän kylän yhdistysten kokouksia ja tapahtumia. Se soveltuukin parhaiten päivätapahtumiin tai pieniin juhliin. Ja meidän noin 25 martan yhdistyksen toiminta varsin usein liittyy mökin ylläpitoon ja kunnostamiseen, yhdistyksen puheenjohtaja Sanni Korhonen kertoo.  

vieki

Viekin kaukalo odottelee jo pakkasia, jäätä ja luistelijoita.

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa