Vaara-Karjalan teemahankkeet 19.7.2022

Vauhtia kentälle ja turvaa kylälle

Vaara Karjalan Leaderin Mahtavat masiinat -teemahanke vahvistaa paikallistoimijoiden yhteisöllisyyttä korona-ajan jälkeen ja nostaa yhdistys- ja järjestötoimijoiden käytössä olevien koneiden, laitteiden ja välineiden tasoa.  Lisäksi hankkeen tavoitteena on tarjota alueen kylien ja asutuskeskusten yhdistyksille ja yhteisöille mahdollisuuden tehdä toimintaa ja tiedonvälitystä edesauttavia kone- ja laitehankintoja.  

Mahtavat masiinat-teemahankkeeseen lähti mukaan 17 yhdistystä ja seuraa ympäri Vaara-Karjalan Leaderin toiminta-alueen. Yksi yhdistyksistä on lieksalainen Agility Poppoo, jonka suunnitelmissa on lisätä agilitykentän varustusta muun muassa säädettävällä keinulla. 

Pieneksi, mutta pippuriseksi omilla nettisivuillaan itseään kutsuva seura on perustettu syksyllä 2001 tarkoituksenaan ylläpitää, kehittää ja lisätä agilityyn liittyvää harrastus- ja kilpailutoimintaa Lieksan alueella sekä kehittää koirien yhteiskuntakelpoisuutta ja hallintaa sekä lisätä ihmisten koiramyönteisyyttä. 

-Tällä hetkellä yhdistyksessä on noin 20 jäsentä eli ollaan hyvinkin pieni seura. Tokihan kouluttajiakin on vain kaksi, joten ei niitä jäseniäkään ihan älyttömästi voi olla, Agility Poppoon puheenjohtaja Mirva Tolvanen miettii. 

mahtavatmasiinat

Agility Poppoon harjoituskentällä Lieksan Viensuulla koirat viihtyvät.

Vauhtia ja älyä 

Pienestä jäsenmäärästä huolimatta seura on onnistunut järjestämään viralliset kilpailut vuosittain ja löytyypä seurasta jokunen aktiivinen kilpailijakin. 

-Saatin me ensimmäinen SM-mitalikin tälle vuodelle, kun Marjo Heikkinen ja Anilla ottivat voiton para-Agilityssä. Elokuun lopussa on SM-kisat Rovaniemellä, jonne olen itsekin vanhemman koiran kanssa menossa kisaamaan, Tolvanen kertoo. 

Hän ja seuran varapuheenjohtaja Virpi Saastamoinen luonnehtivat agilityä hektiseksi ja fyysiseksi lajiksi, jossa parasta on koiran kanssa oleminen. 

-Tämä on myös koiralle hyvin fyysinen laji. Sen huomaa varsinkin lajin harjoittelun lopettaneesta vanhemmasta koirasta, kun sen lihaskunto heikkenee nopeasti. Ja onhan tämä ihmisellekin melkoista aivotyötä, ei se ole aina meillekään selvää, miten rataa pitäisi juosta, kaksikko naurahtaa. 

Heidän mukaansa agilityn voi aloittaa periaatteessa minkälainen koira tahansa, mutta tiettyjä taitoja olisi hyvä olla olemassa ennen kentälle tuloa. 

-Harrastaminen ei ole mitenkään rotuun sidonnainen, toki se on isommille koirille haastavampaa. Hyvä olisi tietysti perustottelevaisuus olla koiralla hallussa ennen kuin harjoituksiin tulee, mutta muuten tämä on hyvin matalan kynnyksen laji aloittaa, kaksikko vakuuttaa. 

mahtavatmasiinat2

Agility on yhdistelmä vauhtia ja älyä.

Yhteisen hyvän eteen 

Likipitäen Lieksan ja Nurmeksen puolivälissä sijaitsevassa Viekin kylässä on toiminut vapaapalokunta reilut 30 vuotta, mutta sen historia ulottuu vielä huomattavasti kauemmaksi. Jo 1900-luvun alussa Viekissä, kuten muissakin Pielisjärven kylissä toimi omat sammutusosastonsa, jonka pohjalle Viekin VPK perustettiin 1986. Vuosien saatossa Viekin VPK:n toiminta on vakiintunut sille tasolle, että jäseniä on noin 30, joista tällä hetkellä 12 on hälytysvalmiudessa. 

-Meillä on koko ajan pieni rekry käynnissä, että saataisiin tarpeeksi suuri joukko hälytysrinkiin. Meillä on tavoitteena 15 minuutin lähtövalmius, joten siihen tarvitaan tekijöitä, kun viime vuonnakin oli noin 40 hälytystä, Viekin VPK:n sammutuspäällikkö Hannu Muikku kertoo. 

Hänen mukaansa toistaiseksi toimintaan on löytynyt osaavia ja aikaansaavia vapaaehtoisia, joiden turvin VPK on voinut toimia pelastusviranomaisten apuna ja kylän turvana. Tuota valmiutta lisää entisestään tuore aggregaatti, joka on Mahtavat masiinat-hankkeen tuotos. 

Turvan tuomisen lisäksi Viekin VPK tarjoaa kyläläisille myös kuntoilumahdollisuuden asemansa kuntosalillaan sekä kokoontumistiloja paikallisille yhdistyksille. 

-Itse tulin toimintaan aikoinaan mukaan palopäällikkönä toimineen appiukon myötä ja sen verran paljon olen toiminnasta tykännyt, että kohta 30 vuotta tulee täyteen hyvässä porukassa. Yhteisen hyvän eteen olemme tykänneet hommia tehdä, Muikku vakuuttaa. 

vpk2

Hannu Muikun mukaan vapaaehtoistyö vpk:ssa on työtä yhteisen hyvän eteen.

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot