Varparannan skeittiparkki syntyi lasten ja nuorten aloitteesta

24.11.2021 Jaana Parkkinen
Varparannan skeittiparkilla on hyvä harrastaa Varparannan skeittiparkilla on hyvä harrastaa Jaana Parkkinen

Märkä asfaltti kiiltää sateen tauottua. Kontiolahdella, Varparannan kylän lähiliikuntapaikalla kymmenet lapset ja nuoret odottavat virallisia avajaisia. Kyläaktiivien ja kylän perheiden lisäksi myös Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen on saapunut paikalle.

Ilmassa on juhlan ja odotuksen tuntua. Nuoret odottelevat malttamattomana, kun kunnanjohtaja Tuononen leikkaa juhlallisesti nauhan ja skeittiparkki on virallisesti avattu. Nyt radalle!

Aloite kolahti postilaatikkoon

Hanke pyörähti käyntiin, kun nuoret kyläläiset toivoivat kylälle omaa skeittiparkkia. Nuoret päättivät tehdä aloitteen kyläyhdistykselle.  Ja niinpä kyläyhdistyksen puheenjohtajan Kirsi Raassinan postilaatikkoon kolahti huolella koottu aloite, johon nuoret olivat myös koonneet rakennusvinkkejä. Aloitekirjeen oli allekirjoittanut 42 kylän lasta ja nuorta.

- Nuoret olivat tosiaan nähneet vaivaa aloitteen tekemisessä, Raassina toteaa.

Nuorten aloite on laminoitu muistoksi

Nuorten aloite arkistoidaan muistoksi

Lähiliikuntapaikka Leader-hankkeena

Aloitteen jälkeen ajatustyö laitettiin nopeasti alulle. Suunnittelun jälkeen tukea kustannuksiin päätettiin hakea Joensuun seudun Leader -yhdistyksestä.

-          Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja neuvottiin ja autettiin joka asiassa, Raassina kertoo iloisena.

Leader-hanke koettiin hyväksi ja toimivaksi. Skeittiparkki on osa suurempaa kokonaisuutta. Varparannan ulkoliikuntapaikat -hankkeessa toteutetaan ulkoliikunta-alue, johon skeittirampin lisäksi kuuluu sähly- ja koripallokenttä sekä ulkopingispöytä. Samalla kunnostetaan olemassa olevia rakenteita, kuten varastorakennusta ja aitoja sekä hankitaan liikuntavälineitä yhteiseen käyttöön.

Skeittiparkin avajaiset keräsi kyläläiset koolle

Kyläläiset juhlistivat uutta lähiliikuntapaikkaa

Rakennustyö eteni sujuvasti

Kuokka tai pikemminkin kaivinkone iskettiin maahan keväällä 2021. Skeittiparkki rakennettiin vanhan tenniskentän päälle. Kontiolahden kunta antoi alueen käyttöoikeuden kyläyhdistykselle. Rakennustyöt tehtiin pääasiassa kesän aikana. Syksylle jäi pieniä raivaustöitä ja varaston  viimeistelyä sekä talviliikuntavälineiden hankintaa. Aluetta on alettu kesän aikana kehittämään ja liikuntamahdollisuuksia monipuolistamaan myös hankkeen ulkopuolella ja jatkoa on varmasti tiedossa tulevina vuosina.

Betonivalut tehtiin paikalle talkootyönä. Talkoissa ahkeroineet Jarno Tuovinen ja Sami Hyvärinen ovat suunnitelleet rampit ja tehneet myös asiantuntijatyötä.

- Osa verkkojen muodoista oli niin suuria, että ne käytiin taivuttamassa Riverian ammattiopiston kalustolla, kun omat välineet eivät enää riittäneet, Hyvärinen kertoo.

Nälkä kasvoi syödessä, sillä alun perin suunnitelmassa oli pienemmät ja yksinkertaisemmat rakenteet.

- Ajateltiin, että tehdään nyt kerralla hyvä, Tuovinen toteaa.

- Hyvään tähdättiin, mutta priimaa pukkasi tulemaan, jatkaa Hyvärinen.

Kentälle rakentui kaksi ramppia, pumppeja eli kumpuja vauhdinottoon, sekä obstaakkeleita. Skeittilaudan lisäksi temppuiluun käy myös skuutti ja polkupyörä.

Varparannan aktiivit ovat syystäkin ylpeitä

Hankkeen aktiivit "palkittiin" Varparannan nuorten toimesta

Nuoret käyttävät paikkaa aktiivisesti

Nuoret ovat ottaneet paikan omakseen ja skeittiparkkia, että koko aluetta käytetään aktiivisesti.

- Aivan mahtavaa nähdä nuoret täällä, Raassina toteaa tyytyväisenä.  

Skeittiparkki on sijoitettu urheilukentän viereen. Kokonaisuus kutsuu kylän nuorisoa liikunnallisten harrastusten pariin. Alueella voi nyt harrastaa monipuolisesti laidasta laitaan ja kokoontua kavereiden kanssa. Ja mikä parasta, ihan kotinurkilla!

Jaana Parkkinen

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot