Kalastusmatkailussa on suuri mahdollisuus

13.12.2021 Panu Kärkkäinen

Luontokeskus Ukon kahvilassa Kolilla puuhailee mies, jonka haaveena on tehdä hauesta houkutteleva kalastusmatkailun näkökulmasta. Aikoinaan Savonlinnassa kokiksi opiskellut ja sittemmin alan opettajaksi ammattitaitonsa päivittänyt Matti Pasanen on tehnyt pitkän päivätyön opettaessaan uusia ravintola- ja matkailualan ammattilaisia, mutta lopulta mieli veti kokeilemaan jotain uutta. 

-Vähän aloin leipääntymään opetustyöhön, joten aloin miettimään, mitä sitä isona alkaisin tekemään. Olen ollut innokas kalamies aina siitä saakka, kun ensimmäisen kerran pääsin kalastusta kokeilemaan 1970-luvulla Viekijärvellä ja yritystoimintaakin on vuosien varrella harjoitettu kalanjalostuksen parissa, joten se tuntui luonnolliselta suunnalta, kahvila Eväsretkiä Kolilla pyörittävä ja kalastusretkiä alueen järvillä järjestävä Pasanen kertoo. 

Hän tunnustaa, että aiemminkin on tullut mietittyä kalastamisesta ammattia, mutta hän on jättänyt ajatuksen toteuttamatta, koska on tykännyt harrastuksestaan liikaa. 

-Ehkä sitä aiemmin ajatteli, että kun harrastuksesta tulee työ, niin siitä katoaa jotain. Mutta on kai tässä sen verran kasvettu ihmisenä, että ilon saa myös asiakkaan onnistumisesta, Pasanen pohtii.  

matexpro3

Innokas kalamies Matti Pasanen haluaa nostaa kalastusmatkailun suosiota Pohjois-Karjalassa.

Jotain uutta kalastusmatkailuun 

Kalastusoppaan tutkinnon suorittamisen jälkeen Pasasen yritystoiminta on lähtenyt pikkuhiljaa kasvu-uralle. Ensimmäiset kalastusretket tehtiin Pieliselle ja muille lähialueen järville pari kesää sitten. Jatkossa kalastusmatkailussa on tarkoitus keskittyä Musta Mäntyjärvelle ja siellä uivien haukien narraamiseen. 

-Esimerkiksi Ruotsissa kalastaessa tulee usein vastaan haukea kalastavia keskieurooppalaisia, joten ajattelen siinä olevan potentiaalia Suomessakin. Lohivetemme olemme jo pilanneet, ne matkailijat menevät Norjaan, Ruotsiin ja Islantiin, mutta meidän hiljaiset, upeat ja kalaisat järvet voivat tarjota jotain uutta kalastusturisteille, Pasanen suunnittelee. 

Uuden tarjoamista varten hän on vuokrannut Metsähallitukselta Lieksan salomailla sijaitsevan Musta Mäntyjärven, jonka haukikantaa on kohennettu siirtämällä emohaukia läheisestä Ala-Koitajoesta. 

-Olin mukana hankkeessa, jossa lohen lisääntymisen vuoksi pyydettiin joesta pois ahventa ja haukea. Siinä aloin miettiä, että mitä teen niille isoille, arvokkaille hauille, joita joesta nostettiin. Kukaan ei oikein halunnut haukia vesiinsä, joten aloin selvitellä oman järven vuokraamista. Metsähallituksen kanssa päästiin nopeasti sopimukseen ja kahtena kesänä olemme haukia Musta Mäntyjärvelle siirtäneet, Pasanen sanoo. 

matexpro1

Luontokeskus Ukon kahvila pitää kalastusmatkailun ohella Pasasen päivät kiireisinä.

Kiireiset kesät 

Parin vuoden aikana Musta Mäntyjärvelle on tehty muutakin kuin vahvistettu kalakantaa, sillä erämaajärven rantamaisemiin noussut muiden muassa kota, puucee ja ruokailupaikka. 

-Tavoitteena on ollut koko ajan, että ensi kesänä pääsemme siellä aloittamaan toden teolla. Markkinointia ei ole juurikaan vielä tehty, mutta kiinnostusta ja yhteydenottoja on ollut, ja onhan siellä ensimmäiset ryhmät vierailleetkin. Ajatuksenahan minulla on, että iso osa asiakaskunnasta tulee tuolta Keski-Euroopan suunnalta, Pasanen miettii. 

Kalastusmatkailun ohella Pasasen työaika kuluu Luontokeskus Ukon kahvilan pyörittäminen, joka varsinkin viime kesänä työllisti miehen täysin. 

-Viime kesänä en tehnyt kuin muutaman kalastusretken, kun en saanut riittävästi työvoimaa tänne kahvilaan. Suunnitelmia on kahvilankin kehittämiseen, mutta nämä koronakesät ovat olleet niin kiireisiä, ettei ole vielä ehtinyt niitä toteuttamaan. Jos sitä ennättäisi ne jatkossa tehdä, Pasanen toivoo. 

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot