Maaseututoimijat kesäretkellä Kiteellä

15.6.2022 Jaana Parkkinen
Vanhan Puhoksen navetalta löytyy houkutteleva ovi Vanhan Puhoksen navetalta löytyy houkutteleva ovi Jaana Parkkinen

”Onpa ihanaa nähdä pitkästä aikaa kasvokkain!” kuului monen suusta Kiteen Puhoksen perinnenavetan pihamaalla. Pohjois-Karjalan maaseututoimijat tapasivat Teams-aikakauden jälkeen livenä kesäkuisena torstaina. Verkoston kohtaamiset koetaan tärkeänä yhteistyönmuotona. On myös aina yhtä hienoa tutustua paikalliskehittämisen helmiin ja nähdä kuinka Pohjois-Karjalan maaseudulla tehdään kehittämistyötä talkootunteja laskematta.

Maaseututoimijat Vanahalla Puhoksella

Vanhan puhoksen alue 

Päivän ensimmäinen kohde löytyi vanhasta Puhoksesta. Ohikulkijoille näkyvän perinnenavetan takaa avautuu upea Puhoskartannon alue. Alueen uusin ”tulokas” on Keski-Karjalan Jetina ry:n Leader-tuella toteutettu leikkipuisto. Aluetta kehittävän Puhoksen Kehittämisyhdistys ry:n suunnitelmissa on laajentaa aluetta vielä perinnepuutarhalla, jolloin alueesta muodostuu Puhoskartannon puisto.

Puhoksen kartannopuiston leikkikentta

Aluetta ympäröivät erilaiset vesistöt; virtaavat joet, koski ja järvet. Venematkailijoille vierestä löytyykin rauhallinen Myllyniemen vierasvenesatama. Puhos on oivallinen vesistömatkailukohde! Etenkin kun Puhoksen vanhalle myllylle avataan kesäravintola aivan näillä näppäimillä.

Puhoksen vanha mylly

Ja eivät alueen ihmeet tähän pääty. Maaseututoimijat pääsivät tutustumaan myös teemanmukaisesti navettaan. Navetta on alueella toimineen sahateollisuuden tarpeisiin rakennettu. Puhoksessa on sijainnut useita sahoja ja Puhoksen rannassa valmistui vuonna 1833 Suomen ensimmäinen höyrylaiva, Ilmarinen. Rakennuttamisesta on vastannut silloinen sahan omistaja, teollisuuden suurmies Nils Ludvig Arppe

Puhoksen perinnenavetta

Navetasta on kunnostettu mm. Kiteen kaupungin ja Leader-tuen avulla juhlatila ja museo. Navetassa on juhlittu häitä sekä muita perhejuhlia ja pihamaalla on pidetty puistokonsertteja. Kunnostustyöt ovat huomioineet paikan historian ja navetan ylisille on koottu lahjoituksina saaduista museotavaroista mittava näyttely.

Museohuone puhoksella

Loppuun vielä mainos Keski-Karjalan Perinnekoneyhdistyksen järjestämistä Puhoksen Perinnepäivistä, jotka järjestetään alueella 9. – 10.7.2022. Kannattaa poiketa!

Puhoksen perinnepaivat mainnos

Kiteen Koivikko huokuu maaseutuidylliä

Vanhasta puhoksesta maaseututoimijat matkasivat noin viiden kilometrin päähän toiseen maaseutuhistoriallisesti arvokkaaseen kohteeseen, Kiteen Koivikkoon. Koivikon kartannon alue on niin ikään Arppen suvun rakennuttama. Maatalouskoulutuksen juuret yltävät 1800-luvulle saakka, jolloin tilalla käynnistyi karjanhoito- ja meijerikoulu.

Nykyisin Kiteen Koivikko on myös monipuolinen yrityskeskittymä. Alueella toimii mm. teurastamo, tomaatteihin erikoistunut taimitarha, jäätelötehdas ja Koivikon Kievarin lounas- ja juhlapalvelut.

Koivikon Kievari

Maaseudullakin on syötävä, joten Koivikon Kievarin maistuva lounas oli paikallaan. Lounaan ja puutarhavierailun jälkeen päästiinkin rennosti kokoustamaan ja juttelemaan verkoston kuulumiset. Monenmoista on menossa kylillä, kunnissa kuin alkutuotannon puolella. Juttelun tiimellyksessä ihaillaan välillä ohi ratsastavia hevosia ja kukkivaa puutarhaa. Vaikka etenkin alkutuotannon uutiset vetävät mieltä matalammaksi niin päätetään yhdessä pysyä positiivisina ja tuoda esille meidän kaikkien yhteistä tavoitetta: Hyvinvoivaa maaseutua! Yhteistyössä on poweria!

Maaseututoimijat kiittää ja kumartaa ja suunnittelee jo seuraavaa tapaamista.

Mukana Kiteen päivässä olivat:
Pohjois-Karjalan Kylät ry
Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut
MTK Pohjois-Karjala
Keski-Karjalan Jetina ry
Joensuun seudun Leader -yhdistys
Pohjois-Karjalan Sydänpiiri ry, Kylän Syke -hanke
Maaseudun Sivistysliitto

 

Jaana Parkkinen

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot