Hevoset ja tunnelma kesäravien vetonauloina

5.8.2022 Panu Kärkkäinen

Pielisjärveläisellä hevoskasvatuksella ja -jalostuksella on ollut huomattava merkitys jo yli vuosisadan ajan ja ravejakin on Lieksan alueella ajettu historiankirjojen mukaan jo viime vuosisadan alkupuolella. Pielisjärven Hevosystäväinseura on perustettu tammikuussa 1934 toiminnan alkaessa siitosorin hankkimisella, tarkoituksena parantaa olemassa olevaa hevoskantaa ja lisäämään innostusta hevosten kasvatukseen. Hevosten merkityksen kaventuessa maa- ja metsätaloudessa alkoi ravitoiminta nousta merkittävämpään asemaan seuran toiminnassa, varsinkin, kun veljekset Esko ja Antti Vaakanainen, kauppias Victor Mauranen ja suuri joukko talkoolaisia raivasi ja rakensi raviradan alueen Lieksan Mähkölle. Ensimmäiset ravit radalla olivat talvella vuonna 1966 ja siitä lähtien ravikansa on vaeltanut uskollisesti hevosten ja hyvän tunnelman pariin Lieksan raviradalle. 

Vahva talkooporukka 

Kesäratana Lieksan ravirata on opittu tuntemaan paikkana, jossa ihmiset pääsevät aistimaan hyvinkin läheltä hevosten läsnäolon ja samalla tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä. Jotta suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos jatkossakin näkee Lieksan totoravipäivien arvoiseksi on rataa kehitettävä jatkuvasti. Tätä työtä Pielisjärven Hevosystäväinseura onkin tehnyt uutterasti ja kuluneellekin kesälle rataa on paranneltu merkittävissä määrin. 

-Varikkoalueen portit ovat nyt hienot ja toimivat ja varikkokaarretta on uusittu muutenkin. Näiden uudistusten ja vielä jatkossa tehtävien myötä varikkoalueen turvallisuus on nykypäivän tasolla. Radalle ajettiin myös kevään aikana uutta kivituhkaa parikymmentä kuormaa, joten meillä alkaa olla ihan tasokas rata käytössä, Pielisjärven Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Jarmo Leinonen myhäilee heinäkuisen ravi-illan odotuksessa.  

Hän kiittelee seuran vankkaa talkooporukkaa, joka mahdollistaa niin radan kunnostamisen kuin sujuvien ravien järjestämisenkin. 

-Kyllähän se edelleenkin meidän suurin vahvuus on tämä osaava ja omistautunut talkooporukka, joiden kanssa on hyvä raveja järjestää. Jos vain Hippos meille niitä ravipäiviä jatkossakin edes nämä kolme antaa, Leinonen toivoo. 

ravit3

Lieksan ravirataa on laitettu järjestelmällisesti kuntoon, kuluvan vuoden kohteena oli varikkokaarteen modernisointi.

Ravipäivät huolena 

Leinosen kaino toive ravipäivien säilymisessä edes nykyisessä määrässä kertoo epävarmuudesta, jossa suomalainen raviurheilu tällä hetkellä on. Suurempi remontti ravikalenteriin on ainakin selvitystyön asteella, eikä ainakaan Lieksassa toivota sen suuremmin ravistelevan nykyjärjestelmää. 

-Ei ainakaan ravipäivät saisi tästä vähentyä kesäradoilla, eikä mielellään kalenteriin samalle viikolle ravipäiviä lähiradoille. Se vie väistämättä hevosia meidän raveista pois. Ja olisi sääli, jos uudistuksen myötä esimerkiksi Joensuunkin radalta vähenisi ravipäivät, sillä näiltä leveyksiltä on pitkä matka etelän radoille, raviharrastuksen suosion puolesta huolta kantava Leinonen miettii. 

Toistaiseksi raviharrastus on säilyttänyt suosionsa Lieksassa, vaikka väki vanhenee hevosihmistenkin joukossa. 

-Aika tasaisena on hevosmäärä pysynyt jo pitkään, mutta nuoriahan sitä pitäisi saada mukaan, kun vanhemmat hevosharrastajat ja -ammattilaiset jäävät pikku hiljaa eläkkeelle. Se on vaan tuo kasvanut kulupuoli tämänkin harrastuksen hidasteena, Leinonen tunnustaa. 

ravit2

Jarmo Leinosen mukaan ahkera talkooporukka on kaiken toiminnan ydin Pielisjärven Hevosystäväinseurassa.

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot