Viekin VPK rakentaa uusia tiloja

7.7.2017 Reeta Rönkkö
Rakennusporukka autohallin edustalla. Takana näkyy VPK:n remontin kohde, punainen rakennus. Rakennusporukka autohallin edustalla. Takana näkyy VPK:n remontin kohde, punainen rakennus. Mari Voutilainen

Lieksan ja Nurmeksen välisen kantatien varressa sijaitsee vireä Viekin kylä. Vaikka kylän väkiluku on huippuvuosista laskenut, on siellä edelleen noin 250 vakituista asukasta. Myös palvelutaso on hyvä, kylältä löytyy niin kauppa kuin kirkkokin. Lisäksi on useita toimivia yrityksiä ja isoja maatiloja. Yhdistystoiminta on monipuolista, mutta kylä tunnetaan etenkin aktiivisesta vapaapalokunnastaan.

Koko kylän käytössä

Viekin VPK sai keväällä Vaara-Karjalan Leader ry:ltä rahoitusta uusien tilojen rakentamishankkeeseen. Toiminnan kehittyessä entiset tilat kävivät pieniksi ja haasteellisiksi laajentaa. Uudet tilat rakennetaan niin, että tilaa riittää ja ne ovat kaikkien kylän toimijoiden käytössä.

- Tilat rakennetaan vanhaan Kaijan baariin, jonka VPK osti entiseltä omistajalta. Paikka on aivan loistava, se on keskellä kylää ja molempien pääteiden varrella. VPK:n miehistötilojen viereen nousee samaan aikaan Lieksan kaupungin rahoittama autohalli VPK:n ajoneuvoille. Halli rakennetaan pääosin Lieksan paloaseman henkilöstön talkoilla. Tämä autohalli on iso yhteistyön tulos. Mukana ovat Viekin VPK, Lieksan paloasema, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos ja Lieksan kaupunki, VPK:n vanhempi sammutusmies ja aktiivinen talkoolainen Juha Myllynen iloitsee.

- VPK:n tiloihin tulee iso kokoontumistila, jota kaikki kylän yhdistykset voivat hyödyntää. Miehistölle tulee omat tilansa ja lepohuone sekä tietenkin sosiaalitilat ja sauna. Lisäksi rakennukseen tulee toimisto ja arkistotilat, pieni keittiö ja kuntosali. Eli aika hieno kokonaisuus. Tavoitteena on saada tilat valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Viekin VPK on toiminut jo vuodesta 1986 ja sillä on reilut kolmekymmentä aktiivista jäsentä, niin naisia kuin miehiäkin. Hälytysryhmässä toimii kuusitoista henkeä, joista kaikki ovat suorittaneet sammutuskoulutuksen, osa myös muita koulutuksia. Hälytystehtäviin ryhmää kutsutaan hälytyskeskuksen kautta, vuosittain lähtöjä on keskimäärin 20 – 25. Enimmillään lähtöjä on ollut jopa 35 vuodessa.

- Yleisimpiä hälytystehtäviä ovat maasto- ja rakennuspalot sekä liikenneonnettomuudet. Jonkin verran on myös eläinvahinkoja ja esimerkiksi öljyvahinkojen torjuntaa. Hälytyksistä saadut palkkiot menevät yhdistyksen toiminnan hyväksi, eli tämä ei ole meille ansiotyö vaan tärkeä harrastus. Lisäksi teemme myös paljon muuta talkootyötä ja sitä kautta varainhankintaa yhdistykselle. Teemme esimerkiksi puiden kaatoa ja kaivojen puhdistusta sekä liikenteenohjausta erilaisissa tilaisuuksissa, Myllynen kertoo.

Pelastuslaitos tukena

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tuki on elintärkeää vapaapalokunnan toiminnalle. Pelastuslaitoksen kautta pyörivät kaikki sammutukseen-, pelastukseen-, raivaukseen ja ensiapuun liittyvät koulutukset sekä muu taitojen päivittäminen. Viekin VPK:n väki on aktiivisesti mukana myös pelastuslaitoksen koordinoimassa Turvaa maaseudulle -hankkeessa, jossa koulutetaan kylien pelastustyhmiä.

Myös rakennushankkeen osalta Viekin vapaapalokunta ja pelastuslaitos tekevät tiivistä yhteistyötä. Samaan aikaan kun VPK rakentaa omia tilojaan, Lieksan paloaseman palomiehet rakentavat samalle tontille kahden sammutusauton tallia ja varastotiloja. Halli valmistuu syksyyn mennessä. Viekiin onkin rakentumassa hieno malliesimerkki vapaaehtoistoiminnan ja viranomisavun yhteistyöstä.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot