A+ A A-
Kylät 27.5.2021

Keski-Karjalan kiertue osa 1

Arppen patsaskin oli saanut maskin kasvojen suojaksi Arppen patsaskin oli saanut maskin kasvojen suojaksi

Keski-Karjalan seudun yhdistystoimijat ovat esittäneet toivomuksen siitä että rahoittajat kävisivät tutustumassa heidän toteuttamiinsa hankkeisiin paikan päällä. Koronan takia käynnit ovat olleet harvassa eikä henkilökohtaisia tapaamisia ole voitu järjestää niin paljon kuin olisi haluttu. Kauniina toukokuisena päivänä kuitenkin keräsimme porukan kasaan ja lähdimme käymään hanketoteuttajien luona. Iloiseen seurueeseemme kuului Jetinan henkilökunnan lisäksi maaseudun kehittämisen asiantuntija Tuomo Hämäläinen ja maksatustarkastaja Niina Seppänen Pohjois-Karjalan Ely-keskuksesta.

Aloitimme kiertueemme Värtsilästä jossa tapasimme kylän aktiivisen puuhamiehen Matti Jaatisen.  Matti esitteli meille Värtsilän kylätaloa ja kertoi kylän toiminnasta. Värtsilässä on aktiivista yhdistystoimintaa; kehittämistyössä ovat mukana esimerkiksi Värtsilän nuorisoseura, Värtsilän Kisa, Värtsilän demarit ja metsästysseura. Yhteistyössä toimijoiden kesken järjestetään kesäisin Rajanryssäys tapahtuma ja muuta toimintaa. Toiminnassa on mukana myös paljon aktiivisia nuoria. Peräti 15 nuorta on jo käynyt kyselemässä kesätöitä Matilta. Yhdistykset toimivat Värtsilässä merkittävänä työllistäjänä; henkilöitä on töissä palkkatuella, työkokeiluissa sekä kuntouttavassa toiminnassa. Työntekijät tekevät esimerkiksi polttopuita, pensasaidan leikkuuta sekä siivoustyötä. Värtsilän yhdistykset ovat olleet aktiivisia Leader-rahoituksen hyödyntäjiä kehittämistoimissaan.

Esittäytyminen Värtsilän kylätalon pihalla

Kuva: Esittäytyminen ja Matti Jaatisen tervetulotoivotukset Värtsilän kylätalon pihalla 

Värtsilästä suuntasimme seuraavaksi Järventauksen seurapirtille jossa meidät vastaanotti Järventauksen martat. Järventauksessa toimii marttojen lisäksi maamies- ja nuorisoseurat sekä kalastusosakaskunta.  Seurapirtin pihalla on myös tilava kota jota voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin. Seurapirtin vetonaulaksi on noussut viime vuosina huiman suosion saavuttanut kirpputori. Tiedusteltuamme myyntipaikkojen varaustilannetta saimme kuulla että kaikki 80 myyntipaikkaa tulevalle kesälle on jo varattu. Myöhästyimme siis! Kuitenkin meillä on mahdollisuus päästä kirpputorille asiakkaan roolissa 28.6.2021 alkaen. Kirpputori on auki kuusi viikkoa. Marttojen apuna kirpputorista ja kahvion tarjoiluista huolehtii nuoret kesätyöntekijät. Kiitimme marttoja esittelystä ja kahveista ja lähdimme suuntaamaan kiertueemme viimeiseen kohteeseen Niinikumpuun.

Marttojen vastaanottokomitea seurapirtin ovella

Kuva: Marttojen vastaanottokomitea seurapirtin ovella

Päätimme kiertueemme Niinikummun kyläyhdistyksen vanhalle riihelle. Kylän aktiivi Pertti Ikonen esitteli meille aluksi tilukset jossa riehunut myrsky kaatoi pari vuotta sitten lähes kaikki puut. Myrskytuhoalueelle on tehty kyläläisten toimesta paljon raivaustyötä. Paikalle on tarkoitus tehdä mukava ulko-oleskelualue jossa on mahdollista järjestää tapahtumia, kulkea polkuja pitkin ja tutkia eri kasvilajeja sekä tutustua erilaisiin perinteisiin kuten vanhaan riiheen, lahopuu- ja pistoaitaan sekä kantopuutarhaan. Mäellä sijaitsevan vanhan riihen kunnostus on parhaillaan käynnissä ja lähistölle on myös tarkoitus siirtää ja kasata laavu. Lopuksi kävimme yhdessä läpi juuri Ely-keskukselta tulleen hanketukipäätöksen ja sovimme jatkotoimenpiteistä.

Tukipäätöksen lukuhetki vanhan riihen sisällä

Kuva: Tukipäätöksen lukuhetki Tuomo Hämäläisen ja hanketoimijoiden kesken vanhassa riihessä

Kiertueen ensimmäisen päivän päätteeksi totesimme että olipa meillä mukavaa! Päätimme heti aloittaa seuraavan Keski-Karjalan kiertuepäivän suunnittelun ja toteuttaa sen ennen kesälomia. Jatkokertomusta siis seuraa, joten pysykäähän kuulolla!

Maare Karjalainen

Toiminnanjohtaja
Keski-Karjalan Jetina ry

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa