Järvien ja joen kylä

30.8.2022 Panu Kärkkäinen

Nurmijärven kylä, noin kolme peninkulmaa Lieksasta koilliseen eli kukoistustaan aikana, jolloin erämaaksi levittäytyvät metsät ja laajat pellot sekä kylän läpi virtaava Jongunjoki antoivat leipää lähes joka savuun. Tekniikan kehityksen ja yhteiskunnan muutoksen myötä metsätyöt ovat vähentyneet ja rajavartijatkin vartioivat Lieksan keskustasta käyden. Maatalouskaan ei enää entiseen malliin kyläläisiä työllistä, mutta seitsemän järven kyläksikin joskus sanottu Nurmijärvi on edelleen aktiivinen kylä.

Siitä pitävät huolen muun muassa alueen matkailu- ja kahvilayrittäjät sekä tunnustettua työtä tekevä Jongunjoen kyläseura. Tuorein tunnustus tuosta työstä saatiin ennen juhannusta, kun Pohjois-Karjalan Kylät  ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto palkitsi Nurmijärven kylän Vuoden kylä 2022-kilpailun kunniamaininnalla ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä alueen ja kylätoiminnan hyväksi. 

-Onhan tässä jotain saatu vuosien saatossa aikaan, kun tuollainen kunniakirja tuossa seinällä nyt on, kyläseuran nokkamies Heikki Turunen naurahtaa. 

Hänen mukaansa Jongunjoen kyläseuran historia juontaa kylän maamiesseuraan. 

-Maamiesseuran puitteissahan tätä aloiteltiin, mutta 2014 tehtiin sääntömuutos ja nimenmuutos. Nurmijärven kylää ollaan, mutta kun tuo Jongunjoki on niin keskeinen ja postiosoitekin on se, niin halusimme ottaa sen nimeksemme, Turunen selventää seuran historiaa. 

jongun3

Jari Jolkkonen (vas.) ja Heikki Turunen ottivat ilolla vastaan kylän saaman tunnustuksen.

 

Monipuolista toimintaa 

Jongunjoen kyläseuran vuotuinen toiminta on hyvinkin moninaista, sillä vajaan sadan ihmisen seura pitää yllä talkoilla niin kylän kuin lähialueiden siisteyttä ja yleistä turvallisuutta, järjestää erilaisia tapahtumia ja ylläpitää kylän hiihtolatuja. Toiminnan varsinainen keskipiste on kylätalo Seurala, jonka ylläpitoon kuluu myös paljon aikaa ja rahaakin 

-Täällä Seuralassa järjestämme useat iltamat vuoden mittaan, joilla rahoitamme toimintaamme. Sen lisäksi seura järjestää yhteisiä retkiä ja tekee paljon yhteistyötä paikallisten riistamiesten, seurakunnan ja esimerkiksi Rukajärven suunnan historiayhdistyksen kanssa, jonka valokuvanäyttely on täällä meillä Seuralassa, Turunen luettelee. 

jongun2

Seuralasta löytyy muun muassa sotahistoriallinen näyttely.

Ladut kuntoon 

Jongunjoen kyläseuran seuraava voimanponnistus on kylän latuverkoston saattaminen entisaikojen loistoonsa, jolloin Nurmijärvellä jopa järjestettiin hiihtokisoja. 

-Päällimmäinen tarkoitus on palauttaa valaistulle ladulle sähköt ja järjestää sen valaistus ledivaloilla. Pieni osa siitä valaistun ladun lenkistä kulkee myös hieman pehmeämmällä maalla, joten sitä kunnostetaan myös, latuhanketta vetävä Jari Jolkkonen kyläseurasta kertoo. 

Sen lisäksi ehostuksen alle pääsevät kaksi muutakin latupohjaa, joiden kunnostuksen jälkeen uria voi käyttää hyvinkin monipuolisesti. 

-Meidän latupohjat, joissa voi ulkoilla koirien kanssa ovat saaneet yllättävää suosiota. Kaupungista asti tulee ihmisiä niitä käyttämään, Jolkkonen iloitsee. 

Latujen kunnostaminen osaltaan lisää Nurmijärven kylä houkuttelevuutta, joka luonnonkauniina ja rauhaisana kylänä on vetänyt viime vuosina kesäasukkaiden ohessa myös pysyvästikin uusia asukkaita rajan pintaan. 

-Juuri eilen yksi uusi lapsiperhe sai talon remontin valmiiksi ja muuttavat lähiaikoina Nurmijärvelle asumaan Turunen ja Jolkkonen kertovat ilahtuneena.   

jongun4 

Latujen ja latupohjien kunnostus on kyläseuran ohjelmassa seuraavana.

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot