A+ A A-
Kylät 11.7.2014

Kyläradio soinut jo kymmenen vuotta

Kyläradion kouluttajana on toiminut koko Kyläradion toiminnan ajan IskelmäRexin Seppo Mustonen Kyläradion kouluttajana on toiminut koko Kyläradion toiminnan ajan IskelmäRexin Seppo Mustonen Mari Voutilainen

Kyläradiotoiminta täyttää kymmenen vuotta. Ensimmäinen Kyläradio lähetettiin Liperin Ristin koululta elokuussa 2004. Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistyksen ja Joensuun seudun paikallisradio Radio Rexin yhteisen hankkeen tarkoituksena on ollut saada kylien ääntä radiotaajuuksille ja tuoda kylätoimintaan uusi muoto, oman radio-ohjelman tekeminen.

Takana tuhat tuntia kylien ääntä

Kyläradio on  yhteistötoimintaa, jolle ei suoraan löydy vertaistaan lähialueilta. Radio on oivallinen yhteisöllisen innostamisen, yhteenkuuluvuuden lisäämisen ja tiedottamisen kanava. Kyläradio-koulutuksiin on osallistunut noin sata ihmistä. Ohjelmia on tehty kymmeniltä kyliltä ja viime vuosina mukana on ollut vuosittain 5-6 kylää ja parikymmentä tekijää. Kaikkiaan ohjelmatunteja on kertynyt noin tuhat. Tällä hetkellä kyläradion lähetyksiä tehdään muun muassa Ruvaslahdella Polvijärvellä, Liperissä, Ahvenisella Joensuussa sekä Pyytivaaralla Kontiolahdella.

Koulutuksen kautta ohjelmien tekoon

Kylien väki aktivoitiin ensin esittelyilloissa mukaan Kyläradiotoimintaan. Sen jälkeen asiasta innostuneimmat koulutettiin tekemään itsenäisesti kylän omia ohjelmia. Alusta alkaen ideana oli myös aktivoida kyliä tietoverkon käyttöön, sillä ohjelmat siirretään verkon yli radion palvelimelle. Toiminnan käynnistymiseen saatiin leader-tukea.

Synttärit Ilovaari-rockin puitteissa

11.7. Juhlitaan kymmenvuotiasta Kyläradiota. Samalla julkistetaan vuoden Kyläradio-palkinnon saaja. Juhlallisuudet suoritetaan Iskelmä Rexin tiloissa sekä Ilovaari-rock tapahtuman humussa.

Kyläradio FAQ

- Kyläradioon pääsevät mukaan myös uudet kylät.

Koulutuksia järjestetään tarpeen mukaan radio-ohjelman teosta kiinnostuneille. Vuonna 2013 koulutuksia oli ainakin Liperissä, Valtimolla ja Kiteellä. Mukaan toimintaan pääsevät niin yksittäiset ihmiset kuin pienet kyläryhmätkin

- Kuuluisin Kyläradio-vieras on ollut toimittajalegenda Erkki Toivanen.

Lontoon ja Pariisin kirjeenvaihtajana pitkään toiminut Toivanen esitelmöi vuonna 2005 Kyläradion tekijöille Alavin kylätalolla radion ilmaisuvoimasta.

- Kun kyläradio kansainvälistyi

Kyläradio herätti pian myös kansainvälistä mielenkiintoa. Vuonna 2007 Joensuun seudun Kyläradio laajentui lopulta kansainväliseksi. 30 hengen ryhmä Kyläradion tekijöitä Joensuun seudulta ja Koillis-Savosta vierailivat Portugalissa tehden yhdessä ohjelmia portugalilaisten kyläläisten kanssa. Seuraavana vuonna kansainvälisen kyläradioleirin vieraat saapuivat Polvijärvelle. Runsaat 20 portugalilaista radiotoimittajaa ja ohjelma-avustajaa osallistui leirille, joka tuotti ohjelmia kahteen portugalilaiseen ja kahteen itäsuomalaiseen paikallisradioon. Juttuja ja radio-ohjelmia tehtiin Joensuun seudulla Honkavaaralta, Enosta, Kontiolahdelta ja Polvijärveltä.

Lisätietoja: Kaisa Kervinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 045 322 8098

Seppo Mustonen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 5500 928

LÄHETYSAJAT:

Kyläradio tulee ulos lauantaisin klo 18.00 ja uusintana sunnuntaisin aamuyhdeksän uutisten jälkeen. Ohjelman kesto on vajaa tunti

Kaisa Kervinen

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

yhteisökehittäjä

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa