Polvijärvi on todellinen luomu-pitäjä

18.5.2016 Mari Voutilainen
Polvijärvi on todellinen luomu-pitäjä Antero Lehikoinen

Luomu-trendi jatkaa kasvuaan Pohjois-Karjalassa. Kevään 2016 tukihaussa uutta luomusitoumusta haki Pohjois-Karjalassa yhteensä 31 uutta maatilaa. Pinta-alana luomu-tuotantoon siirtyy uutta alaa lähes 1 600 hehtaaria.

- Määrä on ilahduttavan ja yllättävän suuri, toteaa maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Eniten uusia luomuun siirtyviä tiloja on Tohmajärvellä. Lisäalan toteutuessa luomuala kasvaa Pohjois-Karjalassa yli 19 000 hehtaarin, joka on lähes 23 prosenttia maakunnan kokonaispeltoalasta. Alueellisessa maaseutuohjelmassa tavoitteeksi on asetettu 30 prosenttia vuonna 2020.

Luonnonmukaiseen viljelyyn siirtyville sekä sitä harjoittaville tiloille maksettavan korvauksen tavoitteena on maataloudesta aiheutuvan ympäristö- ja vesistökuormituksen vähentäminen sekä luomutuotteiden tarjonnan lisääminen. Luomukorvausta maksetaan viisivuotisen sitoumuksen perusteella.

Luomu jatkaa kasvuaan

Luomu-tuotantoa harjoittavia tiloja on eniten Kiteellä ja Polvijärvellä. Eniten luomu-hehtaareja puolestaan löytyy Polvijärvellä ja Tohmajärvellä.

Vuonna 2015 luomusitoumustiloja oli Pohjois-Karjalassa yhteensä 305. Luomuhehtaareja maakunnasta löytyi 17 882, joka oli 21 prosenttia Pohjois-Karjalan peltopinta-alasta. Vastaava luku valtakunnan tasolla oli kymmenen prosenttia. Eniten luomupeltoja suhteessa koko-naispeltopinta-alaan oli Valtimolla, Polvijärvellä ja Nurmeksessa. Luomukorvausta viljelijöille maksettiin 2,3 miljoonaa euroa. Luomutilan keskikoko maakunnassamme on 59 hehtaaria, joka on huomattavasti tavanomaisia tiloja suurempi.

Tutustu kunnittaisiin tilastoihin

 

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot