Eläinten hyvinvointi näkyy

15.11.2016 Mari Voutilainen
Eläinten hyvinvointi näkyy Mari Voutilainen

Sormulan tilalla Kiteen Närsäkkälässä kasvatetaan alkuperäisrotuja. Navetassa asustaa itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä ja pohjoissuomenkarjaa toisinsanoen lapinlehmiä. Pehmoisen pörröiset, nallekarhumaiset emolehmät ja vasikat tuijottavat uteliaina vieraita. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu ja energia –yksikön tarkastajat Mika Lehikoinen ja Tanja Kontkanen ovat tulleet tilalle tekemään eläinvalvontaa.

Valvonta on kaikkien etu

Tarkastuksessa olivat mukana navetta-asukkaiden lisäksi tilan edustajina isäntä Pauli Pekkinen ja Anne Oksanen. Pauli suhtautuu tarkastukseen rauhallisin mielin. Tilalle on osunut tarkastuksia aikaisemminkin.

- Kyllähän tarkastuksessa toki on oma järjestelynsä ja jännityksensä, Pauli toteaa hymyssä suin. Käyn tilan ulkopuolella töissä, joten töistä on jouduttava kotiin tarkastukseen.

Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010. Uusi pihattonavetta rakennettiin 2013. Sukupolvenvaihdoshetkellä tilalla oli kaksi lehmää. Siitä lähtien eläinmäärää on kasvatettu. Apukäsinä tilalla ovat Paulin vanhemmat. Tällä hetkellä tilalla on yhteensä 55 nautaa. Lisäksi tila on siirtymässä luomu-tuotantoon. Kesällä tilan eläimet pääsevät ympäristön hoitotöihin navetan läheiselle perinnebiotooppilaitumelle.

sormula2

- Eläimet ovat täällä todella hyvinvoivannäköisiä ja siistejä. Eläimistä huomaa heti, että niiden kanssa on vietetty aikaa, Mika Lehikoinen toteaa.

- Me pidämme eläimistä ja se näkyy, Anne Oksanen komppaa. Tarkastushan on myös meidän etumme. Mekin tiedämme, että olemme hoitaneet asiat hyvin.

Hyvää hoitoa

Tilalla tarkastettiin neljä tukimuotoa; alkuperäisrotujen tuki, eläinten hyvinvointikorvaus, EU:n nautapalkkio ja kansallinen kotieläintuki.

sormula3

- Lisäksi tarkastamme nautojen korvamerkinnän ja rekisteröinnin. Vertaamme korvamerkkejä ja eläinrekisteriä, että tiedot täsmäävät. Nautojen tulee olla korvamerkittyjä, vaikka viljelijä ei tukia hakisikaan, Mika kertoo.

Sormulan tilalla kaikki asiat ovat hyvin.

- Tarkastuspöytäkirjoja tulee säilyttää tilalla vuoden verran, Tanja Kontkanen muistuttaa vielä ennen tarkastuksen päättymistä.

 

 

 

Pohjois-Karjalan ELY-keskus valvoo viisi prosenttia eläintukia saavista maatiloista. Eläinvalvontaa tehdään pääsääntöisin keväisin ja syksyisin. Kesällä valvonta painottuu peltoalavalvontoihin. Tarkastettavat tilat valitsee Maaseutuvirasto satunnais- tai painotetulla otannalla. Suurilla maatiloilla tarkastukseen saattaa kulua useita päiviä. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksessa eläinvalvontojen parissa työskentelee neljä tarkastajaa. Eläinvalvonnat tulee suorittaa tänä vuonna 15.11.2016 mennessä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu ja energia –yksikön yhteystiedot

Maaseutuvirasto ja eläintuet

Peltovalvonnat alkavat maatiloilla

Maaseututarkastajat aloittivat työnsä

Kiikarit apuna eläinvalvonnoissa

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot