×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 117

Jouluksi uuteen kotiin

2.12.2016
Jouluksi uuteen kotiin Mari Voutilainen

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietettiin Tohmajärvellä Ari Lajusen uuden pihattonavetan avajaisia. Koivumäen tila siirtyi MMM agronomi Ari Lajuselle ja tämän puoliso Hanna Lajuselle reilu kymmenen vuotta sitten. Lajusten suku on hallinnut tilaa jo vuodesta 1640 lähtien. Ari on Koivumäen tilan 11. isäntä.

Tällä hetkellä tilalla puhaltavat uudet tuulet, kun tila on siirtymässä kokonaan luomuun. Maidon osalta ollaan täysluomussa ensi kesänä siirtymäajan jälkeen. Kehitys on mennyt eteenpäin ja tilan koko on tasaisesti kasvanut vuosien aikana. Ari Lajusen aloittaessa isäntänä tilalla oli viljelyssä 70 hehtaaria peltoa, lehmiä tilalla oli 30. Nykyisin peltoa on viljelyssä 220 hehtaaria ja lehmiäkin lypsyssä 93.

Tulevaisuuden suunnittelu aloitettiin viisi vuotta sitten. Uuden navetan suunnittelu käynnistettiin vuonna 2013. Uudessa pihattonavetassa on 230 parsipaikkaa lehmille ja tiineille hiehoille, 150 neliön poikima-alue sekä tilaa vielä 50 vasikalle. Tällä hetkellä Lajusten tilalla on lypsävien lisäksi myös hiehoja ja vasikoita. Lypsävien määrän tilan isäntä arvioi nousevan 150 ensi syksyyn mennessä, mutta ajan kanssa tavoitteena on 200 lypsävää.

lajunen3

- Omat lehmät ja hiehot ovat poikineet viime kesänä niin ahkerasti, että sieltä saadaan uusia lypsäviä, isäntä toteaa. Hiehojen kasvatusta tullaan jatkamaan tilalla jo entuudestaan sijaitsevissa yksiköissä. Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi Koivumäen tilan uuteen pihattoon maatilainvestointien rahoitustukea sekä korkotukilainaa. Conexx Groupin urakoima pihattonavetan rakennustyöt aloitettiin huhtikuussa 2016 ja pihatto valmistui marraskuussa 2016.

Suomen suurin Tohmajärvellä

Uudessa navetassa sijaitsee Strangko-merkkinen takalypsyasema, joka on tällä hetkellä Suomen suurin. Isäntäparille takalypsyaseman valitseminen oli itsestäänselvyys.
- Karuselli olisi ollut hyötyynsä nähden kallis ja lypsyrobottia on jo kokeiltu edellisessä navetassa, emäntä Hanna Lajunen toteaa. Tämän kokoiselle karjalle olisi myös tarvittu useampi robotti, jotka olisivat vieneet likaa huomiota työntekijöiltä. Nyt koko karja lypsetään kahdesti päivään ja lypsy saadaan hoidettua pariin tuntiin.

lajunen6

Takalypsyasemaan mahtuu kerrallaan 28 lehmää ja siinä on kaksi puolta, jolloin toinen puoli voidaan myös tyhjentää eri aikaan ja kahdella lypsäjällä homma hoituu ripeästi kun lypsykoneet sijaitsevat lähekkäin toisiaan eikä näin ollen turhia askelia oteta. Automaatioportti ”ajaa” lehmät odotusalueelta lypsyalustalle ja lypsyn jälkeen lehmät kiertävät takaisin oleskelualueelle. Nopeasti lypsäviä lehmiä voidaan takalypsyasemalla lypsää jopa 82 lehmää tunnissa.

Katse tulevaisuuteen

Tilan laajentumisen myötä tavoitteena on kannattava tuotanto, työvoiman järkevä käyttö, siirtyminen täysluomuun sekä tilan laajennettavuus myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tilalla työskentelee isäntä Ari Lajusen lisäksi kaksi palkattua henkilöä kokopäiväisesti. Jatkossa työvoiman tarve nousee 3-4 henkilöön. Lisäksi tilalla työskentelee kausityöntekijöitä. Liikevaihdon odotetaan nousevan nykyisestä 500-550 000 eurosta noin miljoonaan euroon. Tasaiseen tahtiin nousevat myös maidon tuotantomäärät. Viime vuosina maidon litramäärä on liikkunut noin 750 000 litrassa. Kasvun myötä odotus on 1,75 miljoonaa litraa vuosittain.

Navettakankaalle nousi uusi pihatto

Eläinten hyvinvointi näkyy

Maatalouteen investoidaan Pohjois-Karjalassa

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot