Työkaveri, ystävä ja perheenjäsen

24.4.2017 Mari Voutilainen
Karjapaimenen Kapu Karjapaimenen Kapu

Viisivuotias Bordercollie-Kapu on karjapaimen Liperin Viinijärveltä. Kapu työskentelee viljelijä Kaija Rummukaisen apuna lypsykarjatilalla. Kaijan mukaan Kapu tasapainottaa karjalaumaa – se kokoaa lauman ja tuo lauman karjanhoitajalle. Lisäksi paimentava koira tarvittaessa puolittaa karjalauman ja tuo osoitetun naudan hoitajan luokse. Kaijalle Kapu on työkaveri, ystävä että perheenjäsen.

Apuna maatilan töissä

Suomen työkoirarekisterissä on noin 2 300 koiraa. Todellinen työkoira määrä on varmasti suurempi, sillä moni maanviljelijä esimerkiksi kouluttaa koiran itse ja käyttää koiraa apuna oman maatilan töissä ihan omaksi iloksi ja avuksi.

-Kiinnostus koiran käyttämisestä paimennustehtävissä maatiloilla on lisääntynyt. Koulutuspäivät täyttyvät, Kaija kertoo.

Nautatilojen lisäksi koiria käytetään paimennustehtävissä lammas- ja siipikarjatiloilla. Paimennusvietti sytytetään ensin joko hiehoilla tai lampailla.

- Sen jälkeen koiraa on koulutettava paimennustyöhön, Kaija täydentää. Bordercollien lisäksi Kelpie-rotu on kasvattamassa suosiota paimentamisessa myös Suomessa.

Nautapaimennuskisat Liperin Sulkamassa perjantaina 30.6. 2017 

Suomen paimenkoirayhdistys 

Mari Voutilainen

Mari Voutilainen

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot