A+ A A-
Nuoriso 30.8.2019

Rääkkylä sai oman muraalin

Rääkkylä sai oman muraalin Anna-Maria Hämäläinen

Rääkkylä sai uuden, kauniin maamerkin, kun Oravisalontien varteen maalattiin kesän aikana muraali eli seinämaalaus. Muraali on maalattu entisen huoltoaseman, nykyisin Rääkkylän 4H:n kesäkahvilana toimivan rakennuksen seinään. Teos on syntynyt Rääkkylän 4H:n ja Hakoniemi - Luova tilan yhteisponnistuksesta. – Ville Lehvonen Hakoniemi - Luova tilasta oli ihastunut rakennukseen ja otti yhteyttä muraali-idean kanssa, Rääkkylän 4H:n ohjaaja Liisa Ahonen kertoo. 4H -yhdistys haki tukea maalausprojektiin Keski-Karjalan Jetinan Investoinnit tulevaisuuteen -teemahankkeesta.

 

rääkkylä muraali

 

 Muraalin toteuttajaksi tuli pohjoiskarjalaislähtöinen taiteilija Niina Mantsinen. Muraalin pohjatöissä eri sukupolvet yhdistivät voimansa. Mantsinen keräsi muraalin aiheet Rääkkylän kunnan ikäihmisten kahvikerholaisilta. Kahvikerholaisten tarinoissa korostuivat luonto ja oman paikkakunnan erikoisuudet, kuten Rääkkylässä aikoinaan toiminut ravintola Rustokorva.

  

Ravintola Rustokorvan logoRavintola Rustokorvan logo pääsi osaksi muraalia.

 

Nuoret puolestaan osallistuivat muraalin pohjien maalaamiseen. - Muraalin teossa oli mukana seitsemän rääkkyläläistä nuorta ja lasta, joista nuorimmat olivat 6-vuotiaita. Kaikille löytyi projektista mieluista tekemistä, Liisa Ahonen kertoo. Varsinaisen muraalin Niina Mantsinen maalasi yhden viikon aikana.

Muraali julkistettiin 5.7.2019, Kihauksen yhteydessä. Julkistamistilaisuuden yhteydessä kuntalaiset pääsivät itsekin maalaamaan rakennuksen edustalle kuntalaismuraalia. Kuntalaismuraaliin on yhdistetty myös kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien tekemää käsityötaidetta.   

 

kansalaismuraaliKuntalaismuraaliissa näkyvät kuntalaisten kädentaidot.

 

Rääkkylän 4H:ssa on hyvä pöhinä päällä

Muraali on yksi esimerkki siitä, että Rääkkylän 4H:lla on hyvä pöhinä päällä. Yhdistyksen kesäkahvila on toiminut vuodesta 2016, jolloin kahvilarakennusta kunnostettiin sisältä päin Jetinan Kopperot kuntoon -hankkeella.  Kesäkahvila on työllistänyt kymmeniä nuoria, tänä kesänäkin viisi nuorta pääsi tutustumaan työelämään kahvilan kautta. Kesä- ja heinäkuun ajan kahvilana toiminut rakennus muuttui elokuussa 4H:n ja Kaskein marjan yhteistyöllä pyörittämäksi marjojen ja sienien vastaanottopisteeksi.

Rääkkylän hyvästä pöhinästä otetaan nyt virtaa myös naapurikuntien 4H -toimintaan. Keski-Karjalan alueen 4H-yhdistysten toiminta yhdistettiin kesän aikana. – Aktiivisia nuoria kaivataan kerho-ohjaajiksi Kiteelle, Kesälahdelle, Puhokselle ja Tohmajärvelle, Liisa Ahonen vinkkaa.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa