Uutta virikettä nuorille

22.9.2022 Panu Kärkkäinen

4H-toimintaa nuorten parissa on ollut jo pitkälti toista sataa vuotta ympäri maailman. Järjestön nimi tulee alun perin sanoista "hands, head, heart and health", jotka on suomeksi sovitettu muotoon "harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi. Noiden sanojen mukaisesti myös Lieksan 4H-yhdistyksen toiminnan kautta lapset ja nuoret saavat ohjausta kädentaidoissa ja tietoa luonnosta. He oppivat myös yritteliästä asennetta, toisten huomioimista ja oman elämän hallintaa.  

Jotta nuorten mielenkiinto yhdistystoimintaa kohtaan säilyy, niin Lieksan 4H-yhdistyksenkin on etsittävä jatkuvasti uusia lähestymistapoja nuorien parissa toimimiseen. Sen vuoksi yhdistys on käynnistänyt hankkeen, jossa pyritään kehittämään nykyään suosiossa olevien pakohuonepelien versioita. Keskeisin tavoite on kehittää kaksi pakopelisalkkua sekä kaksi korttien kautta pelattavaa pakohuonepeliä, joita pelataan lasten ja nuorten kanssa. 

-Ihan ryhmäytymis- ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä varten olemme kehittelemässä näitä pakopelisalkkuja, joita voidaan viedä eri kohteisiin tai niitä voidaan lainata, Lieksan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Merja-Liisa Eskelinen kertoo. 

Testivaihe käynnissä 

Tällä hetkellä hanke on siinä vaiheessa, että pelien testaaminen eri käyttäjäryhmien keskuudessa on kiivaimmillaan. 

-On ollut jännä huomata, miten eri tavalla eri ihmiset ovat suhtautuneet peleihin. Osa uskaltautuu kokeilemaan ja huomaa tehtävien olevan kivoja. Myös sen olemme huomanneet, toiset tehtävät sopivat joillekin ja toiset taas joillekin muille. Lopullisissa versioissa pelit kulkevat tarinoiden mukana, joita kehitellään tässä rinnalla koko ajan, Eskelinen kertaa työvaiheita. 

Tavoitteena heillä on, että pelien valmistuttua niitä voi nuoret käyttää vaikkapa kesätyön merkeissä tai viihdykkeenä esimerkiksi syntymäpäiväjuhlissa. 

lieksan 4h

Testivaiheessa etsitään sopiviä tehtäviä peliin.

Yhteistyö toimii 

4H-toiminnalla on Lieksassakin verrattain pitkät perinteet ja toiminta on edelleen varsin vilkasta. Siitä osaltaan pitää huolen vahva yhteistyö, jota yhdistys tekee niin Lieksan kaupungin nuorisotoimen kuin Lieksan seurakunnankin kanssa. Nuorisotoimen kanssa yhteistyössä yhdistys järjestää muun muassa askartelutuokiota, toimintapäiviä, kesäkerhoja, nuorisobussitoimintaa ja on mukana toteuttamassa nuokkaritoimintaa. 

-Meidän kolmen toimijan yhteistyö on ollut hedelmällistä jo vuosien ajan, kun osaavia tekijöitä ja hyviä tiloja löytyy kummaltakin yhteistyökumppanilta. Se onkin tärkeää, sillä nykyään lapset ja nuoret ovat varsin valikoivia tekemisissään eli enää ei löydy sellaista massaa kuin ennen, mutta vielä lapsia ja nuoria 4H-toimintakin kiinnostaa, Eskelinen kiittelee.

lieksan4h2

Merja-Liisa Eskelinen kiittelee yhteistyön sujuvan niin kaupungin kuin seurakunnankin kanssa.  

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot