Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107
A+ A A-
Nuoriso 9.7.2014

Viljelijä! Helpota kiireitäsi, palkkaa nuori hukkakauran kimppuun

Timo Broström kuivaharjoitteli hukkakauran oikeaoppista kitkemistä. Timo Broström kuivaharjoitteli hukkakauran oikeaoppista kitkemistä. Katja Asikainen

Keski-Karjalan 4H-yhdistys toteuttaa yhteistyössä Kiteen kaupungin maaseututoimen kanssa projektin, jonka tarkoituksena on tarjota työmahdollisuuksia paikkakunnan nuorille sekä apua maatiloille hukkakauran torjumiseksi. Hukkakaura on yksivuotinen heinämäinen rikkakasvi, joka lisääntyy nopeasti. Yksi hukkakaurayksilö voi tuottaa satoja siemeniä ja siemenet säilyvät maassa itämiskykyisinä vuosia. Se pystyy saastuttamaan nopeasti ja tehokkaasti peltolohkon. Suomessa on voimassa laki hukkakauran torjunnasta, sillä se voi aiheuttaa jopa miljoonien eurojen tappiot vuosittain muun muassa torjunnan kustannuksina ja sadon heikentyneenä laatuna. Ritva Majoinen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta opasti Keski-Karjalan 4 H–yhdistyksen nuoria kesätyöläisiä Timo Broströmiä ja Jari Vuotia hukkakauran tunnistamisessa heinäkuun alussa.

- Hukkakaura kerätään juuresta alkaen jätesäkkiin. Erityisen tärkeää on huolehtia, etteivät siemenet pääse tippumaan maahan jossa ne voivat itää uudelleen. Hukkakaura kasvaa yleensä ryppäinä ja sen erottaa muun kasvuston yläpuolelta, Majoinen opasti.

Töitä nuorille

Idea nuorten palkkaamisesta hukkakauran kitkemiseen virisi Keski-Karjalan 4H–yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Ylikauppilan mielessä viime syksynä. Muualla Suomessa 4H-yhdistykset ovat jo aiemmin työllistäneet nuoria hukkakauran kitkemiseen. Kiteen kaupungin maaseutupalvelujen päällikkö Katja Turtiainen piti ajatusta hyvänä ja niinpä 4H päätti lähteä kokeilemaan olisiko hukkakaurasta työllistämään nuoria myös Kiteen seudulla.

- Maatilojen kesät ovat tunnetusti kiireisiä ja täälläkin hukkakauraa esiintyy. Kiteen kaupungin tarjoaman kesätyösetelin turvin nuorten palkkakustannukset saatiin kohtuulliselle tasolle ja viljelijät maksavat nuorille nyt kuusi euroa tunnilta. 4H vastaa työllistymisen sivukuluista ja sopimuksista, kertoo Ylikauppila.

Kiteen kaupungin tarjoama kesätyöseteli on arvoltaan 150 euroa. Viljelijöiden vastuulla ovat nuorten mahdolliset kuljetuskustannukset sekä yleinen työturvallisuus. Jokaisen viljelijän kanssa tehdään erillinen tilaajasopimus, jossa sovitaan erikseen työhön liittyvistä yksityiskohdista. Työnantajavastuu on 4H:lla joka myös vastaa kyselyistä ja tilausten vastaanottamisesta.

- Tilauksia odotellaan erityisesti Kiteen ja Kesälahden alueelta, mutta jos kulkeminen järjestyy niin nuoret tulevat mielellään myös Tohmajärven ja Rääkkylän alueille, Ylikauppila vihjaa.

Kerhoja ja koulutusta

Keski-Karjalan 4H–yhdistys toimii Kiteen, Kesälahden ja Tohmajärven alueella. Parhaillaan yhdistys työllistää peräti 22 nuorta muun muassa Puhoksen perinnekonepäivien liikenteenohjaajina, lastenleirien ohjaajina sekä maatilan aputyöntekijänä. Lisäksi yhdistys pyörittää 11 erilaista kerhoa ja käynnissä on myös Lehmisavusta nykyaikaan-hanke, jossa lapsille ja nuorille tuodaan näkyväksi kotieläinten ja maatalouden merkitys menneestä nykypäivään asti.

Keski-Karjalan 4H-yhdistyksessä toiminnanjohtajien vaihtuvuus on ollut viimevuosina kova, jonka takia pitkäjänteinen kehittäminen on kärsinyt. Riikka Ylikauppila aloitti toiminnanjohtajana keväällä 2013 ja lisäksi yhdistys työllistää Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki –avustusohjelman tuella määräaikaisen toiminnanohjaajan kevääseen 2015 asti. Pysyvän työvoiman myötä yhdistyksen toiminta laajentunut ja erilaisia kursseja ja kerhoja järjestetään entistä enemmän.

- Toimintamme on kasvanut ja monipuolistunut, joten toivoisi että sen merkitys nähtäisiin myös Kiteen kaupungin puolella, Ylikauppila ja toiminnanohjaaja Magdaleena Mimi huokaavat.

Lisätietoa hukkakaurasta:

http://www.evira.fi/portal/fi/kasvit/viljely+ja+tuotanto/hukkakaura/

Lisätietoa Keski-Karjalan 4H-yhdistyksestä:

http://keski-karjala.4h.fi

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa