A+ A A-
Yrittäjyys 11.5.2017

Pohjois-Karjalaisesta karjaharjasta vientituote

Juha ja Heini Kultanen esittelevät karjaharjamalleja uusissa toimitiloissa Pyhäselässä. Juha ja Heini Kultanen esittelevät karjaharjamalleja uusissa toimitiloissa Pyhäselässä.

Tuotantoeläinten hyvinvointiin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota ympäri maailmaa. Suhmurasta maailmalle ponnistanut EasySwing -karjaharja on löytänyt paikkansa eläinten hyvinvointiin liittyvien markkinoiden keskeltä. Yrittäjä Juha Kultasen nerokkaan yksinkertainen tuote on herättänyt kiinnostusta aina Singaporen eläintarhoissa saakka.

Monesti parhaat tuoteideat syntyvät omaan tarpeeseen, näin kävi myös karjaharjan kohdalla. Yrittäjä Juha Kultasella ja hänen puolisollaan Heinillä itsellään oli ylämaan karjaa ja kekseliäänä miehenä Juha väsäsi edellisen työpaikan ylijäämäharjoista karjaharjan prototyypin. – Jäin miettimään, että haluaisikohan joku muukin tällaisen harjan, Juha naurahtaa. Prototyyppi kehittyi nopeasti seinään kiinnitettäväksi karjaharjaksi ja ensimmäinen versio lähti koekäyttöön eräälle tohmajärveläiselle tilalle vuonna 2014. - Isäntä oli tosi innoissaan ja kertoi, että lehmät saavat harjattua myös selkänsä, Juha kertaa. Varsinaisesti tuote lanseerattiin vuoden 2015 Farmari-näyttelyssä.

 

Aiemmin markkinoilla on ollut sähköllä toimivia harjoja, joista EasySwing -karjaharja erottuu edukseen mutkattomuutensa ja helppoutensa ansiosta. Mekaaninen karjaharja ei vaadi sähköä ja se on helppo kiinnittää esimerkiksi navetan seinään. Saatavilla on eri kokoisia harjoja sekä myös suuri, maahan kiinnitettävä toteemi. Juhan keksimälle karjaharjalle on myönnetty kotimainen patentti ja PCT-prosessi on käynnissä 148 maan osalta. Kotimaassa jälleenmyyjiä on kaksi ja muualla maailmassa kiinnostuneita myyjiä löytyy koko ajan lisää.

 

Ska vi titta på hemsidan?

Juha ja Heini ymmärsivät pian, että tuotteella voisi olla markkinarako myös ulkomailla. Keväällä 2016 pariskunta pakkasi malliharjan pakettiauton perään ja suuntasi Ruotsiin. Naapurimaassa vastaanotto oli innostunut ja tuotteille löytyi heti kaksi halukasta jälleenmyyjää. Yhtenä valttikorttinaan Juha ja Heini pitävät yrityksen laadukkaita nettisivuja ja YouTube-videoita. – ELY-keskuksen tuki oli tosi hyvä juttu, kun päästiin heti panostamaan julkisivuun. Ruotsissakin esittelyksi riitti kotisivut, Heini naurahtaa.


Vuoden 2016 Eurotier-messut Saksassa aukaisivat ulkomaan markkinat toden teolla. Vastaanotto karjaharjalle oli todella myönteinen: - Minkä ihmeen takia kukaan ei ole tätä aiemmin keksinyt? Siinä vastaanotto yhteen lauseeseen tiivistettynä, Juha summaa.

 MVL2105

Aiemmin Juha ja Heini tekivät tuotteita omassa autotallissaan, mutta tilausmäärän räjähdettyä autotalli alkoi käydä väistämättä ahtaaksi. Vuoden 2017 alusta yritys on toiminut uudessa hallissa Pyhäselässä ja työntekijöitäkin on palkattu lisää. Harjoja on lähtenyt testiin ympäri maailmaa ja suuria tilauksia syntyy kokoa ajan lisää, esimerkiksi Israeliin karjaharjoja on lähtenyt kontillinen. Pääosin harjoja ostetaan lehmien käyttöön, mutta kiinnostusta on myös eläintarhoissa. Singaporen eläintarhassa kamelitkin rapsuttelevat itseään supisuomalaisen karjaharjan avulla.


EasySwing -karjaharjojen YouTube-videot ovat saaneet katselukertoja ympäri maailmaa. Tällä hetkellä eniten katselukertoja syntyy Yhdysvalloissa, toisena Suomessa ja seuraavaksi ahkerimmat katsojat löytyvät Sveitsistä, Saksasta, Itävallasta ja Norjasta. Katsojista suuri osa on varmastikin potentiaalisia asiakkaita, mutta ei ihme, jos karjaharja videoista tulisi suurempikin nettihitti, sen verran hellyttäviä katseltavia onnellisesti itseään rapsuttelevat eläimet ovat.

Videoita voit katsella yrityksen nettisivuilta.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa