A+ A A-
Yrittäjyys 6.2.2020

Polvijärveläisen valokuvaajan kuvista välittyy yötaivaan taika ja ihmisten aito ilo

Tähtitaivas Ilomantsin yllä. Tähtitaivas Ilomantsin yllä. Salla Seeslahti

Upeita kuvia yötaivaasta ja revontulista. Henkilökuvia, joissa kehitysvammaiset ovat haaveammatissaan. Kuvia Lapin karusta erämaasta. Ja kuvia Polvijärven Hukkalasta. Muun muassa näitä kuvista tunnetaan polvijärveläinen valokuvaaja Salla Seeslahti.

 

Polvijärveläinen Salla Seeslahti on aina pitänyt liikkuvasta kuvasta. Aluksi harrastuksena oli nimenomaan videokuvaus, mutta myöhemmin Seeslahti innostui myös still kuvista. Ensimmäisenä Salla Seeslahti hurahti yökuvaukseen. Pimeys, revontulet ja Linnunrata veivät mukanaan. Innostus oli niin suurta, että Seeslahti halusi tehdä valokuvaamisesta itselleen ammatin.

Torniossa tehdyt valokuvaajan ammattiopinnot jäivät muutamaa näyttöä vaille kesken, kun kuvioon astui yrittäminen. Vuonna 2016 Seeslahti ryhtyi päätoimiseksi valokuvaajaksi ja yökuvauksen rinnalle alkoi tulla myös muita kuvauskohteita. – Yökuvaus on edelleen suosikkini, mutta nykyisin on hankala löytää kirkkaita öitä. Sopivan maiseman löytäminen on hankalaa.

Yrityksen alkuajoista on maailma muuttunut ilmaston lisäksi myös tekniikan suhteen. – Kuvatulva on nykyisin valtava. Ihan harrastelijakameroillakin pystyy ottamaan kuvan linnunradasta tai revontulista.

Kun sää on kohdallaan, ei Seeslahden tarvitse lähteä kotipitäjäänsä Polvijärveä kauemmas kuvaamaan. Valokuvaaja ottaa yökuvia esimerkiksi Kallioniemen rannassa tai Lipasvaaran kaivoksella, jotka sijaitsevat lyhyen matkan päässä Polvijärven keskustasta. Kuvaamiseen on myös otolliset olosuhteen Seeslahden kodin lähellä Hukkalassa, jossa katuvalot eivät luo hälyä taustaan. Tutussa ympäristössä tietää oikeat paikat ja hetket kuvien ottamiselle.

– Vaikka olen käynyt kuvaamassa Lapissa ja Norjan pohjoisissa osissa, on kaikista menestyneimmät kuvat kuitenkin otettu kodin lähellä.

 

Salla seeslahti revontuletRevontulet Sotkuman Reuhkajärvellä. Kuva: Salla Seeslahti

 

Kuvista välittyy aito ilo


Tällä hetkellä Salla Seeslahti pyörittää yritystään opintojen ohessa. Muun muassa perhe- ja lapsikuvaukset työllistävät yrittäjää mukavasti. Seeslahden henkilökuvissa ei pönötetä tai poseerata, vaan hetket otetaan talteen toiminnan ja leikin kautta. Luonto on kuvissa mahdollisimman keskeisessä osassa. – Henkilökuvien ottaminen on mukavaa myös kuvaajalle. Tykkään tosi paljon sommitelmista ja tarinoista.

Seeslahden yksi mieleenpainuvimpia projekteja on ollut kehitysvammaisista otetut haaveammatti-kuvat. Projekti toteutettiin yhteistyössä Tukena Menninkäinen -palvelukotien kanssa. Henkilöt lavastettiin kuviin haaveammatteihinsa, kuten eläintenhoitajaksi tai opettajaksi. Kuvista välittyy aito ilo ja ylpeys haaveammatista. Samankaltainen haaveammatti- valokuvausprojekti toteutettiin Sotkuman koululla, luokista otettiin myös unelmaluokkakuvat.

 

salla seeslahti haaveammattikuvaHaavemmattina eläintenhoitajana. Kuva: Salla Seeslahti

 

Salla Seeslahti haaveilee, että hän voisi palata täysipäiväiseksi valokuvaajaksi. Lisäpotkua ammattiin voisi saada esimerkiksi voimaannuttavan valokuvauksen koulutuksesta sekä dronen hankinnasta. Vaikka yrityksen puolella olisikin välillä hiljaisempaa, on valokuvaaminen iso osa Seeslahden elämää. – Kamera kulkee mukana lähes päivittäin ja myös puhelimella tulee kuvattua paljon.

 

Leader tuki merkittävässä roolissa


Salla Seeslahti sai vuonna 2017 Joensuun seudun Leader -yhdistykseltä investointitukea uuden kaluston hankintaan. Seeslahti on tyytyväinen prosessiin. Euroissa tuki ei ollut suuri, mutta sen merkitys yrittäjälle oli tuikitärkeä. – Rahoitus oli tosi isossa roolissa yrityksen kehittämisen kannalta, ilman tukea kaluston uusiminen olisi ollut mahdotonta.

 

Tutustu Salla Seeslahden upeisiin valokuviin
Tutustu tukimuotoihimme

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa