Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107
A+ A A-
Yrittäjyys 9.7.2014

Luomupuutarhan valikoima yllättää

Toisinaan yrittäjälläkin on aikaa hengähtää riippumatossa, joka on tuotu kasvihuoneeseen kahvilan asiakkaiden iloksi. Toisinaan yrittäjälläkin on aikaa hengähtää riippumatossa, joka on tuotu kasvihuoneeseen kahvilan asiakkaiden iloksi. Katja Asikainen

Rääkkylän Niemisessä sijaitsevasta Kurjen puutarhasta löytää yli 150 luomuviljeltyä yrttien, vihannesten ja kesäkukkien taimea. Monipuolisuus valikoimassa ja luonnonmukaisuus ovat toiminnan kantavia ajatuksia. Merja Phoenix on syntynyt Naantalissa, kulkeutunut Pohjanmaalle ja lopulta Oulun kautta Pohjois-Karjalaan englantilaisen miehensä mukana. Rääkkylään päädyttiin, koska perhe tarvitsi lisää tilaa sopivan matkan päästä Joensuusta.

Viisi vuotta sitten Phoenixit löysivät etsimänsä ja punainen tupa Niemisessä kutsui. - Paikka näytti heti omalta, vaikka ei taida sellaista nurkkaa olla jota emme olisi remontoineet, Phoenix kertoo. - Kyläläiset ovat olleet avoimia ja ottaneet uudet naapurit hyvin vastaan. Olemme saaneet hyviä ystäviä ja täällä on paljon samanhenkistä nuorekasta ja taiteilevaa porukkaa.

Yrittäjäksi siskon rohkaisemana

- Olen ehtinyt työskennellä niin oppisopimuksella kuin palkkatyössäkin Rääkkylässä. Totesin kuitenkin, että muitten hommissa ura ei tästä urkene, koulutukseltaan puuseppäartesaani Phoenix kertoo. Tie yrittäjyyteen vaati yhden puhelinsoiton luomupuutarhayrittäjänä toimivalle siskolle Etelä-Suomeen. Sisko ehdotti yrittäjyyttä ja mietin asiaa noin 30 sekuntia, Phoenix nauraa. Yrittäjänä töitä saa tehdä niin paljon kuin jaksaa eikä ole kukaan huomauttamassa, hän jatkaa.

Kasvihuone pystytettiin viime syksynä kyläläisten kanssa talkoovoimin ja toimeen päästiin tänä kesänä. Osa pistokastaimista tilattiin Tanskasta mutta suurimman osan taimista Merja Phoenix on kasvattanut siemenestä. Ensi syksynä siementilaukset yritetään saada suoraan tuottajalta, jotta mahdollisilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin.

Eniten apua yrittäjyyden alkutaipaleella Phoenix on saanut Uusyrityskeskuksesta. Apu on tullut tarpeeseen, sillä Phoenix kokee lähteneensä yrittäjäksi ilman kokemusta tai koulutusta, takana on vain kolmen kuukauden mittainen yrittäjyyskurssi. Sen hyödyistä Phoenix ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut, yrittäjä kun oppii eniten tekemällä.Lisäksi avustusten kirjoittaminen on ollut ajoittain takkuista hommaa ja yrityksen talousasiat ovat kokonaan oma maailmansa. - Eihän kukaan paperihommista tykkää ja yrittäjällä riittää tekemistä muutenkin. Hyvä kirjanpitäjä on kullanarvoinen, Phoenix näkee. Puutarhan yhteydessä toimii myös pieni ”Riippumaton kahvila” josta saa luomukahvia ja –teetä, virvokkeita sekä rääkkyläläistä maailmallakin menestynyttä Jyrki-siideriä ja ehkä jonain päivänä myös tiskiltä saisi tilattua myös kuohuviiniä. Sitä varten pitäisi kuitenkin olla kahden vuoden kokemus anniskelusta, joten Phoenix tekee talvikauden myös ravintola-alan töitä Joensuussa.

Taimia torikaupalla

Kurjen puutarhan taimien pääasiallinen kauppa tehdään kotipihasta, sekä Joensuun että Kuopion toreilta, mutta myyntiä on tällä hetkellä myös Siilinjärven Multasormessa ja Joensuun Prismassa. - Tukkuhommaan en lähde tämän isommin, koska kaupoilla ei ole aikaa huolehtia tai myydä taimiani. Parhaat taimet löytää puutarhalta tai torilta, Phoenix vihjaa. Luomupuutarhan on tarkoitus pysyä pienenä yrityksenä, vaikka valikoima onkin monipuolinen. Tilalta löytyy myös katras eläimiä: kanoja, kukkoja, kaneja, hevosia, koiria ja kissoja. Työntekijöitä on yrittäjän lisäksi puutarhalla yksi ja torimyynnissä omansa, jonka Phoenix rekrytoi torilla vierailleesta asiakkaasta.

Naapurista saatiin kesätyöapua puutarhalle ja muusikkona toiminut mies on nyt puutarhalla työkokeilussa. Kurjen puutarha palvelee asiakkaita koko kesän ajan aamusta illan hämyyn. Tuoretta tomaattia, chiliä, kurkkua ja paprikaa sekä yrttejä ja kukkasia myydään taimikauden jälkeen niin kauan kuin kasveja riittää.

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa