Varoitus
  • JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107
A+ A A-
Yrittäjyys 9.7.2014

Erästuote on yhden naisen käsityöyritys

Aira Tolvanen käy parhaillaan jalkinealan täydennyskoulutusta Kankaanpäässä. Työt valmistuvat omassa liikkeessä Kiteellä. Aira Tolvanen käy parhaillaan jalkinealan täydennyskoulutusta Kankaanpäässä. Työt valmistuvat omassa liikkeessä Kiteellä. Katja Asikainen

Kiteeläinen nahkatuotteita ja lahjatavaroita myyvä Erästuote on palvellut paikkakuntalaisia jo vuodesta 1992. Aira Tolvasella on yli 22 vuoden kokemus yrittäjänä toimimisesta. Kun rakennemuutoksen myötä 1990 -luvun alkupuolella Saarella sijaitsevalla kotitilalla luovuttiin lypsykarjasta, oli Tolvasella edessään uuden päivätyön etsiminen. Tuolloin Kiteen suunnalta soitettiin ja tiedusteltiin mahdollisuuksia saada suutaripalveluja Kiteelle. Muun muassa urheiluseura Kiteen Pallo oli yksi ensimmäisistä asiakkaista.

Maanviljelyn ohessa sivuelinkeinona ompelutöitä tehnyt ja omaa yritystä pyörittänyt Tolvanen hankki silloisen puolisonsa kanssa kaluston ja aloitti yritystoiminnan Kiteellä. Suutarin palveluista Tolvasen yritys piti kuitenkin taukoa vuosien ajan. Asiakkaat kyselivät sinnikkäästi suutarin perään, sillä lähimmät suutarien palvelut löytyvät Savonlinnasta ja Joensuusta. Lopulta, perinpohjaisen harkinnan tuloksena, noin vuosi sitten Tolvanen päätti vastata huutoon ja ryhtyi tekemään myös suutarin töitä. Ja kysyntää on kyllä riittänyt, Tolvanen kertoo. Parhaillaan Tolvanen suorittaa täydennyskoulutusta suutarinammattitutkintoa varten. Lähiopetuspäiviä Kankaanpäässä on muutamia kuussa, muun ajan Tolvanen työskentelee Kiteellä. Suutarinkoneiden ja -tarvikkeiden hankintaan yritystukea saatiin Leader-yhdistys Keski-Karjalan Jetinasta.

Yrittäjää ei kannata kadehtia

Suutaripalveluiden lisäksi Erästuotteen valikoimaan kuuluu monipuolisesti erilaisia nahkatuotteita, kuten reppuja, pussukoita ja lahjatavaroita. Tolvanen käyttää mielellään myös paikallisia alihankkijoita tuotteidensa valmistamisessa. Esimerkiksi painatukset tekstiileihin tekee toinen yrittäjä. Tolvanen valmistaa myös tilaustyönä moottoripyörien satuloiden uudelleenmuotoiluja sekä -verhoiluja. Tuotteita on mahdollista tilata verkkokaupasta, vaikka suurin osa asiakkaista onkin paikkakuntalaisia ja lähialueilta. Yrittäjän arki on tullut tutuksi vuosien saatossa.

Tolvanen ei ole juuri tarvinnut neuvonta- tai asiantuntijapalveluja, mutta pitää hyvänä että tarvittaessa niitäkin on saatavilla. -Työni on intohimoni, mutta realismi on pidettävä tässä hommassa mukana. Jos yrittäjyys ei jätä mitään käteen, silloin kyseessä on harrastus, Tolvanen näkee.

Parasta yrittäjyydessä on konkreettinen työn tekeminen

- Pidän työstäni. Se on käytännöllistä ja käsillä tekemistä. Teen työtä sydämellä ja rakastan tätä, mutta laskinta ei silti saa unohtaa. Niin ne normaalit palkansaajatkin laskevat tulonsa ja menonsa. Tolvanen muistuttaa, että suinkaan kaikki raha ei jää vain yrittäjän taskuun. Toiminnan pyörittäminen, alihankkijoiden laskut tai oman sosiaaliturvan maksaminen vievät kaikki oman osuutensa. Vaikka Tolvanen kokee tekevänsä työtä ensisijaisesti paikkakuntalaisia varten. En halua että yritykseni joutuisi muuttamaan täältä pois. Palveluitani osataan hakea ja koen, että olen tämän paikan ihmisiä varten, Tolvanen päättää.

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa